Article_Top_970x250

Društvo novinara BiH osudilo govor mržnje DF-a prema Nevenu Šimiću i portalu Dnevnik.ba

medijske slobode

Društvo novinara BiH osudilo govor mržnje DF-a prema Nevenu Šimiću i portalu Dnevnik.ba

pro 31, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Društvo novinara BiH danas je osudilo govor mržnje koji je u javnost plasirala mostarska gradska organizacija Demokratske fronte Željka Komšića prema portalu Dnevnik.ba i sarajevskom novinaru Nevenu Šimiću.

Naime, mostarska gradska organizacija Demokratske fronte Željka Komšića na svojim je Facebook stranicama portal Dnevnik.ba nazvala "ustaškim portalom", a novinara portala Digitalna demokracija Nevena Šimića "KOS-ovcem", samo zbog tog što je novinar Šimić napisao kolumnu koja se kritički odnosi prema fenomenu Komšić, a Dnevnik.ba je taj tekst prenio.

"Saradnja Naše stranke i ustaškog portala Dnevnik.ba protiv predsjednika Komšića! Poštovani građani BiH. Ponovo se kao i toku predizborne kampanje vidi javna koalicija između hercegovačkih ustaša i sarajevskih FGR-ovaca. Pred vama je naslov koji potpisuje jedna od perjanica Naše stranke (Kontraobavještajna služba - KOS) Nevena Šimića, kojeg uredno prenosi ustaški portal Dnevnik.ba", stoji u objavi mostarskog DF-a uz screenshot naslova članka Nevena Šimića koji je Dnevnik.ba prenio.

Društvo novinara BiH principijelno smatra svaki govor mržnje i uvreda u javnom diskursu neprihvatljivim.

"Nedopustivo je medije s kojima ne dijelite stavove nazivati pogrdnim nazivima, a njihove novinare agentima, špijujnima... čime, nehitoce, možete ugroziti i njihovu sigurnost. Nažalost, svjedoci smo da su društvene mreže, umjesto da doprinose demokratizaciji javnog prostora, u BiH često postaju sredstvo političkih i međunacionalnih prepucavanja i širenja nedopustivog govora mržnje", stoji u pisanoj izjavi koju je Društvo novinara BiH dostavilo portalu Dnevnik.ba.

Upozoravamo sve političke stranke, pojedine političare i druge aktere na javnoj sceni, dodaje se, da iznošenje stavova sa službenih Facebook ili Twitter profila predstavlja ujedno i njihov službeno izraženi stav, sa svim posljedicama koje iz toga proizilaze.

R.I. / Dnevnik.ba