StoryEditor

Drugi dan potpunog prekida telekomunikacija u Kašmiru

Piše D  /  06.08.2019., 12:08h

Kako bi povećala kontrolu nad tim većinski muslimanskim područjem, indijska vlada ukinula je ustavnu autonomiju savezne države Džamu i Kašmir, područje koje je dug niz godina uzrok sukob sa susjednim Pakistanom.

Odluka je objavljena u ponedjeljak nekoliko sati nakon što su vlasti u Kašmiru, na koji Pakistan također polaže prava, uvele totalnu blokadu telekomunikacija i uhitile tamošnje čelnike, uključujući dva bivša premijera.

Negativna reakcija na odluku New Delhija bila je neizbježna jer je mnogi u regiji smatraju kršenjem povjerenja, rekao je Shah Faesal, vođa Narodnog pokreta Džame i Kašmira.

"Mogli bismo svjedočiti snažnoj reakciji kada ne budu pazili", rekao je Faesal za Reuters. "Narod to smatra činom poniženja".

Sigurnosne snage u ponedjeljak su ispalile suzavce i gumene metke na sporadične prosvjede u glavnom gradu Kašmira Srinagaru, rekao je policijski dužnosnik koji se odbio identificirati.

"U nekim dijelovima grada došlo je do napada kamenjem", dodao je.

Napetosti u Kašmiru rastu od petka kada su indijski dužnosnici upozorili na moguće militantne napada pakistanskih skupina. Pakistan je odbio takve navode, no tisuće zabrinutih Indijaca napustile su regiju tijekom vikenda.

Naoružana policija se u gradu Srinagaru nalazi na svakih nekoliko stotina metara, a zabrana okupljanja za više od četiri osobe na javnim mjestima nastavila se u utorak.

Obrazovne ustanove i većina trgovina u stambenim četvrtima su zatvorene.

Dnevnk.ba

19. travanj 2024 19:42