StoryEditor

Drski napad bandita: Zapaljenim automobilima i kamionima pljačkaši blokirali autocestu A1

Piše D  /  16.06.2021., 08:06h

Glavna talijanska autocestovna arterija A1 (Milano - Napulj) bila je u ponedjeljak i utorak punih sedam sati u prekidu zahvaljujući drskom napadu bandita na blindirano sigurnosno vozilo nedaleko od Modene, između izlazâ Valsamoggia i Modena Sud, u smjeru Bologne, piše Jutarnji.hr.

Banditi su primijenili poznatu i kolaudiranu tehniku takvih napada: posuli su autocestu šiljcima da bi probušili gume i onemogućili dalje kretanje vozilima. S oružjem u ruci natjerali su neke vozače da napuste svoje automobile pa su im ih zapalili da stvore vatrenu i dimnu barijeru između sebe i eventualne potjere. Također s oružjem u ruci prisilili su dvojicu vozača kamionâ da svoja vozila prepriječe preko ceste i tako dodatno zatvore pristup poprištu pljačke.

Bili su naoružani vojnim jurišnim oružjem, koje je utjeralo strah u kosti civilima. "Bojao sam se da sam mrtav, vidio sam nasrtaj osoba s automatima", sažeo je stanje duha svjedok čiji iskaz prenosi la Repubblica. Oni koje je intervjuirao Il Quotidiano nazionale spominju "Divlji zapad", "Smak svijeta" i sve takve dojmljive opise.

U svemu tome paklenom metežu nitko sa strane nije stradao, ni od vatrenog oružja, niti na ini način. I zaštitari, njih šestorica, koji su pratili teret u blindiranom vozilu, pušteni su iz bolnice odmah u utorak ujutro, jer su njihove ozljede bile veoma lake. Čini se očitim da se za svoje službeno oružje nisu ni mašili, kamoli da su ga upotrijebili. Logika je jasna: ne izlagati vlastitu glavu za tuđe vrednote, vjerojatno osigurane.

U javnost nije dospio podatak o kakvu je i čijem teretu bila riječ.

Svjedoci su čuli i eksplozije i pucnjeve, ali fijuk metaka je bio dovoljan da se namjernici ukoče od straha, dok eksplozije ipak nisu natjerale Sezama da se otvori. Po onome što tvrde snage reda, banditi se nisu domogli blaga na koje su ciljali. Čini se, po snimkama, da su razvalili blindirano vozilo, ali da je još blindiranija blagajna u njemu ostala zatvorena. Zatvorili jesu cestu, ali nisu mogli nebo, kuda je ubrzo prispio jedan policijski helikopter, a pojavio se i helikopter hitne pomoći.

Koliko se može razumjeti, banditi su već prije toga klisnuli put Bologne, zamevši trag, bar zasad.

Autocesta na tom dijelu u svakom smjeru ima četiri prometne trake i jednu zaustavnu. To je aorta cestovnoga robnog i putničkog prometa Italije. Svih tih deset trakova bilo je zatvoreno od 20.20, kada su banditi nasrnuli, do 3.30.

Trebalo je obaviti policijski uviđaj i snimiti dokaze, pa bonificirati kolovoz od posljedica napada, uključujući požare, izljeve ulja i goriva. S te prometne strane šteta je golema, ne računajući psovke vozača koji su se morali vući državnom Emilijevom cestom kroz gustu mrežu naseljenih mjesta.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 06:08