StoryEditor
rusija

Dron pao u blizini Moskve, srušene još tri letjelice

Piše hina  /  28.02.2023., 16:44h

Dron je pao u utorak oko stotinu kilometara od Moskve, nedaleko od plinske kompresorske stanice, objavile su ruske vlasti, dodajući da su još tri letjelice tog tipa srušene u drugim dijelovima Rusije.

Nekoliko incidenata s dronovima dogodilo se zadnjih mjeseci na ruskom teritoriju, ponekad jako daleko od bojišnice u Ukrajini, ali ovo je prvi put da se nešto takvo dogodilo u blizini glavnoga grada.

Guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobiov rekao je da je dron pao nedaleko od naselja Gubastovo, oko 100 kilometara jugoistočno od Moskve.

"Meta je vjerojatno bilo jedno civilno postrojenje koje nije oštećeno", objavio je na Telegramu. 

Nije iznio druge pojedinosti, no selo Gubastovo nalazi se u blizini Gazpromove plinske kompresorske stanice.

"Nema žrtava, ni štete na tlu", dodao je, ističući da tajna služba FSB i druga "mjerodavna" tijela rade na rješavanju situacije. 

Regionalno ministarstvo energetike, po agenciji Ria-Novosti, priopćilo je da pad drona nije izazvao "krizu" i da plinska distribucijska mreža "normalno" funkcionira.

Uz to, ruska vojska objavila je u utorak da je tijekom noći srušila dva ukrajinska drona koji su ciljali civilnu infrastrukturu na jugozapadu Rusije.

"Kijevski režim pokušao je napasti dronovima civilnu infrastrukturu u regiji Krasnodar i u Republici Adigeji", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

"Dva drona su neutralizirana" a da pritom nije bilo štete, dodalo je.

Vlasti Brjanske oblasti, koja graniči s Ukrajinom, također su jutros objavile da je na njihovu području srušen jedan ukrajinski dron.

Pritom nije bilo žrtava ni štete, objavio je na telegramu guverner regije Aleksandar Bogomaz.

Ostaci triju dronova pronađeni su uz to u noći na ulicama Belgoroda, rekao je guverner te regije Vjačeslav Gladkov.

Od početka ruske ofenzive u Ukrajini u veljači 2022., naselja i infrastruktura u ruskim regijama koje graniče s tom bivšom sovjetskom republikom bila su meta napada nekoliko puta, osobito dronovima, što je Moskva pripisala ukrajinskoj vojsci. U napadima je često bilo ljudskih žrtava.

I nekoliko ruskih zračnih baza, neke stotinama kilometara daleko od bojišnice, bilo je pogođeno ukrajinskim dronovima, po Moskvi.

Potkraj prosinca, ruska vojska objavila je da su trojica ruskih vojnika poginula od ostataka ukrajinskog drona srušenog dok se približavao zračnoj bazi u Saratovskoj oblasti, 500 kilometara od ukrajinske granice. 

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 00:45