StoryEditor
analiza

„Droga za silovanje“ na socijaldemokratskoj zabavi

Piše desk  /  11.07.2022., 12:48h

Takozvane „K.O. kapi“ ponovo su u centru pažnje nakon što se sumnja da su podmetnute u pića barem devet žena na ljetnoj zabavi njemačkih socijaldemokrata. Ova podla tvar se još naziva i „drogom za silovanje“.

„Noću plešete u klubu, ujutro se budite s rupom u sjećanju: kod žrtava K.O. kapi ili droga za silovanje, nekoliko sati života potone u mrak. Za to vrijeme često se događaju traumatični događaji: pljačka, seksualno zlostavljanje pa sve do silovanja", piše časopis Apotheken Umschau u lipanjskom izdanju, prenosi dw.com.

Prošlog tjedna ta tvar, koja je poznata pod mnogim nazivima poput „tekućeg ekstazija" ili „droge za silovanje", dospjela je u središte pozornosti javnosti jer je devet žena imalo odgovarajuće simptome nakon ljetne proslave vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Berlinu, kojoj je prisustvovao i kancelar Olaf Scholz. Ova ljetna zabava inače ugošćuje velik broj političara svih stranaka, novinara, osoba iz javnog života ali je ove godine zbog straha od koronavirusa održana u užem, stranačkom, krugu.

Toksikološki nalazi žrtava još nisu gotovi, ali pokrenuta je istraga zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda podmetanjem ilegalnih tvari. Ni policija ni SPD nemaju indicije da je ijedna žena seksualno zlostavljana ili da je bilo krađe.

Totalni „blackout"

„Kolegice su mi rekle da sam još komunicirala, i da mi se vrtjelo u glavi, ali ja se toga ne mogu sjetiti, nedostaje mi pola sata sjećanja tijekom kojih sam imala totalni blackout“, rekla je jedna od pogođenih žena za agenciju dpa.

Kolegice su pozvale njenog supruga, koji ju je taksijem odveo kući. Idućeg dana je otišla u bolnicu kad je čula da nije jedina koja se osjećala ošamućeno.

Ta žena, koja je tražila da bude neimenovana, sumnja da su joj kapi podmetnute u piće. Kaže, pila je vodu i vino na stranačkoj zabavi koja je održana u blizini kancelarskog ureda.

Kako prenosi Apotheken Umschau, nema pouzdanih podataka o tomu koliko često se ovakve vrste opojnih sredstava podmeću u piće tj. Koriste u kriminalne svrhe. Jedan od razloga je taj što žrtve često i ne znaju što se dogodilo, ili pomisle da su samo pretjerale s alkoholom.

No ako se pretjera s dozom, kapi djeluju kao jaka narkoza te mogu voditi gubitku svijesti ili čak smrti.

Kao „nokaut-kapi“ najčešće se koristi gama hidroksibutička kiselina (GHB)  koje nema u slobodnoj prodaji u Njemačkoj i mnogim drugim zemljama. S druge strane, moguća je upotreba i gama-butirolaktona koji se koristi i u nekim sredstvima za čišćenje.

Prisustvo se teško dokazuje

Podmukla tekućina nema mirisa, ukusa ni boje, a samo nekoliko sati se zadržava u krvi i urinu, zbog čega je napade teško dokazati.

Liječnica Britta Gahr s Instituta za sudsku medicinu u Düsseldorfu kaže da prisutni ipak mogu posumnjati kad su im prijateljice ili prijatelji pod utjecajem kapi jer efekti nastupaju trenutačno. „Nasuprot tome, kod alkohola se da primijetiti da li ste popili dva ili četiri piva. To ide postupno", kaže ona za ljekarnički časopis.

Stručnjaci preporučuju da se u klubovima i na zabavama uvijek pazi na svoju hranu i piće.

Također, ne preporučuju se oslanjanje na slamčice ili narukvice koje se prodaju u drogerijama, a kojima se navodno može otkriti prisustvo ovih droga. One bi trebale promijeniti boju kad ih umočite u zatrovano piće, ali to se ne događa uvijek ili se teško prepoznaje.

Vjeruje se da je ogroman broj, prije svega žena na meti napada, premda većina policijskih uprava ne vodi točne statistike. Policija u Berlinu nedavno je priopćila da su prošle godine zabilježena 22 slučaja, a ove godine (od siječnja do svibnja) još sedam.

Prije nekoliko godina je slična situacija vladala u Velikoj Britaniji, gdje su bolnice počele sustavno prikupljati statistiku. Ona je šokirala stručnjake, koji su govorili o „tihoj epidemiji“ ovih slučajeva.

U Velikoj Britaniji je nedavno izgleda počeo i drugi „trend“. Tvari slične tzv. K.O. kapima  se žrtvama u klubovima ubrizgavaju iglom. Zabilježeno je već preko tisuću slučajeva, u Francuskoj oko tristo. U Berlinu su u jednom klubu zabilježena dva slučaja.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 05:55