StoryEditor
poremećaji na tržištu

Drastično skočile cijene građevinskog materijala: Željezo i drvo skuplji za 100 posto

Piše desk  /  21.05.2022., 07:58h

Usprkos svemu, Kadić je dodala da izgradnja nije pala, cijene stanova rastu, ali potražnja je i dalje velika.

Osim cijena hrane i energenata, na tržištu je već duži period prisutan trend rasta i cijena građevinskog materijala.

Niz je uzroka poremećaja na tržištu koji su doveli do enormnih poskupljenja, ali i u ovom segmentu je evidentan nedostatak domaćih proizvodnih kapaciteta uz koje bi se udari lakše podnosili.

U posljednjih godinu dana cijene željeza, a s njima i armaturnih mreža, profila i drugih proizvoda u građevinarstvu, porasle su za više od 100 posto, kazali su Avazu u Centru za analizu i informatiku Gospodarske komore FBiH.

- U odnosu na prošlu godinu građevinsko drvo je također skuplje za 100 posto. Dakle, željezo i drvo su stavke koje imaju najvišu stopu rasta cijena, a sve druge ih prate s nekih 50 do 70 posto. U prosjeku, možemo reći da su cijene građevinskog materijala više za oko 80 posto u odnosu na prošlu godinu - kazala je Enisa Kadić, voditeljica Centra za analizu i informatiku i v. d. predsjednice Udruge za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala pri Gospodarskoj komori FBiH.

Ističe da su rastu cijena u ovoj oblasti doprinijeli najprije trgovinski rat između SAD-a i Kine, potom poskupljenje energenata, rat u Ukrajini i inflacija.

- U skladu s ovim događajima u oblasti energetike, Turska u sljedeće dvije godine planira staviti u funkciju četiri čeličane pa se očekuje stabilizacija na tržištu građevinskog željeza koje će biti bliže tržištu Europe, čime će se smanjiti transportni troškovi. Prema mom mišljenju, ne vidim puno prostora da će se stvari vratiti u normalu, čak je pitanje hoće li se sve zaustaviti na ovome - istakla je Kadić.

Usprkos svemu, Kadić je dodala da izgradnja nije pala, cijene stanova rastu, ali potražnja je i dalje velika.

- To može djelovati kao apsurd, ali, prema mom mišljenju i prema ovome što se događa na tržištu, kupovina nekretnina raste, jer svatko tko ima iole viška novca ili može doći do povoljnih i stabilnih kredita, uložit će ih u nekretnine - kazala je Kadić.

- Kad su u pitanju praškaste robe poput cementa, kreča, ljepila za fasadu, cijene rastu, ali ne drastično kao u prethodnom periodu. Cijene keramičkih pločica također ne bi trebale dalje rasti, osim u slučaju novog inflatornog udara. Generalno, mislim da smo dostigli neki maksimum, ali se povratku na staro ne trebamo nadati - kazao je Avazu Mirsad Forto, vlasnik goraždanske kompanije Fortex.

Dnevnik.ba

04. veljača 2023 22:06