StoryEditor
studija

Drastično je smanjen broj građevinskih dozvola u Njemačkoj

Piše hina  /  20.02.2024., 18:10h

Njemačka bi se u skoroj budućnosti mogla suočiti s još drastičnijim manjkom stambenog prostora nego što je to trenutno slučaj, proizlazi iz studije instituta Ifo iz Muenchena.

Prema prognozi mreže Euroconstruct, koja djeluje u sklopu Ifo Instituta, u Njemačkoj bi se broj stanova koji nedostaju mogao sa sadašnjih 600.000 povećati na 830.000 u 2027.

„Broj novoizgrađenih stanova bi do 2026. mogao pasti za 35 posto u usporedbi s prošlom godinom“, stoji u prognozi Euroconstructa.

Godine 2026. bi se broj novoizgrađenih stanova u Njemačkoj mogao kretati oko 175.000. Aktualna njemačka vlada je kao cilj zacrtala broj od 400.000 novih stanova.

Stručnjaci za krizu stanogradnje optužuju rastuće cijene, ali i manjak podrške politike.

„Stagnaciju u sektoru stanogradnje prije svega uzrokuje porast cijene građevnog materijala i kamata za stambene kredite, što gradnju praktički čini nemogućim. No ni politika nije do sada osjetno poboljšala okvire za poticaje u stanogradnji“, rekao je Ludwig Dorffmeister iz Ifo instituta.

Dorffmeister je rekao kako drastično smanjeni broj građevnih dozvola „ne sluti ništa dobroga“.

Prema studiji Euroconstructa broj novoizgrađenih stanova se na području cijele Europe, s izuzetkom Španjolske i Portugala, smanjuje. Situacija s novogradnjom je od Njemačke gora samo još u Švedskoj.

U Njemačkoj je, posebice u većim gradovima, situacija s nedostatkom stanova kritična, što utječe na drastični porast cijene stanarina. 

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 08:32