StoryEditor
nastavak trenda

Drastičan pad broja upisanih studenata na sarajevskom sveučilištu: Za tri studija se nitko nije prijavio

Piše desk  /  30.07.2022., 07:36h

Univerzitet u Sarajevu (UNSA) godinama bilježi smanjen broj upisanih studenata, a taj trend je nastavljen i ove. Od predviđenih 6.136 mjesta na prvi ciklus i integrirani studij upisano je 3.459 studenata, što znači da je ostalo slobodno još 2.677 mjesta, piše Avaz.

Najveći interes iskazan je za studij na fakultetima koji pripadaju grupaciji tehničkih i medicinskih znanosti. Vlada Županije Sarajevo donijela je zaključak da će svi studenti koji prvi put upisuju prvu godinu prvog ciklusa IT studijskih programa na Elektrotehničkom i Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA-e u sljedećoj akademskoj godini biti upisani kao redovni, a troškovi njihovog studija financirani iz proračuna županije.

- To je jedan od razloga izrazito velike zainteresiranosti za studijski program Računarstvo i informatika na Elektrotehničkom fakultetu, kao i za studijski program Teorijska i kompjutorska znanost na Prirodno-matematičkom fakultetu - kazali su za Avaz iz Rektorata UNSA-e.

S druge strane, nitko nije iskazao interes za studiranje ruskog jezika, sociologije i etnologije te nastavničkog smjera biologije.

- Mogući razlozi smanjenog broja prijavljenih kandidata za upis na fakultete i akademije UNSA-e objektivne su prirode i na njih se ne može utjecati, a nastali su uslijed demografskog pada, migracija te zbog značajnog broja mladih ljudi koji odlaze na studiranje u inozemstvo, a koji se čak strateški regrutiraju s područja Balkana - naveli su iz UNSA-e.

Ipak, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Faruk Dević kazao je za Avaz kako postoji veliki broj problema koji se moraju riješiti kako bi se razmišljalo o povećanju broja studenata te da razlozi nisu isključivo demografske prirode.

- Na privatnim fakultetima imamo ponude za stipendije, niže školarine i studenti mahom idu na privatne fakultete i zbog nižih školarina i zbog tog nekog lakšeg načina prolaska, s obzirom na to da znamo da imamo na pojedinim fakultetima profesore kod kojih na ispit izađe 300 studenata, a samo jedan položi ispit. To su sve stvari koje se kumuliraju i srednjoškolcima koji trebaju upisati fakultet stvaraju lošu predodžbu.

Pad broja upisanih studenata bilježi i Univerzitet u Zenici, na koji je od planiranih 995, nakon prvog upisnog roka, upisano 468 studenata.

Dnevnik.ba

30. svibanj 2023 12:47