StoryEditor

Drastičan pad broja nevažećih listića ukazuje na zloupotrebu

Piše D  /  19.11.2020., 10:11h

Naime, na prošlim izborima koji su održani 2018. godine broj nevažećih listića premašio je cifru od pola milijuna, a što su mnogi analitičari okarakterizirali kao očit izborni inženjering i moguće zloupotrebe. Na prošlim lokalnim izborima koji su održani 2016. godine bilo je više od 220.000 nevažećih listića.

Bivši član SIP-a BiH Vehid Šehić za "Avaz" kaže da su kontrolu vršili promatrači i, ono što je vrlo bitno, da su građani preuzeli ulogu promatrača.

-Znam da su se mnogi građani javili i Koaliciji „Pod lupom“ prijavljujući uočene nepravilnosti - kazao je Šehić.

On, pak, ističe da je do smanjenja broja nevažećih glasačkih listića došlo zbog straha određenih nesavjesnih i neodgovornih članova biračkih odbora da rade ono što su nekad mogli nesmetano raditi, a to je pravljenje nevažećih glasačkih listića. Dodao je da smo svi vidjeli i brojne prosvjede građana i nakon izbora, a zbog sumnje u ispravnost brojanja glasova.

- I u tijeku izbornog dana imali smo prosvjede u Doboju, pred izbore protesti su bili u Trebinju. Građani su ovaj put bili puno više zainteresirani da dođe do toga da nitko nema pravo da falsificira izbornu volju birača - istaknuo je Šehić.

Prema njegovim riječima, kad se govori o nevažećim glasačkim listićima, treba razlikovati više vrsta.

- Prva vrsta su oni koje nevažećima čine nesavjesni članovi biračkih odbora koji rade za određene političke stranke. Imali smo i biračka mjesta na kojima su svi članovi biračkih odbora iz jedne političke stranke, što ostavlja sumnju da se o radi o nepoštivanju Izbornog zakona BiH. Druga kategorija su kad građani nesvjesno učine listić nevažećim, jer se ne snalaze najbolje. Ali nelogično mi je da imamo ovako velik broj nevažećih listića za načelnike i gradonačelnike (više od 90.000, op. a.) - naglasio je Šehić.

Dodao je da je treća vrsta nevažećih listića ona kad ih građani svjesno učine nevažećima.

- Radi se o građanima koji nemaju povjerenja niti u jednu stranku, pa onda oni listić ili prekriže ili ostave neku poruku, pa i uvredljive sadržaje - istaknuo je Šehić.

- Četvrta i najopasnija kategorija su tzv. bijeli listići. Takav listić se vrlo lako može zloupotrijebiti od članova biračkog odbora tako da će staviti oznaku pored svog favorita iz stranke iz koje dolaze - kazao je Šehić, prenosi Avaz.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:29