Article_Top_970x250

DRAMATIČNE BROJKE TUZLANSKI KANTON napustilo 20 tisuća ljudi!

OD 2013 DO DANAS

DRAMATIČNE BROJKE TUZLANSKI KANTON napustilo 20 tisuća ljudi!

ožu 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Vojinović ističe da je problem iseljavanja građana sustavan problem koji muči ne samo BiH, već i regiju i neke države EU.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2013. do 2017. godine s područja Tuzlanskog kantona odselilo je 19.048 osoba, od kojih je 8.669 mladih u dobi između 18 i 30 godina - izjavila je danas na konferenciji za medije ministrica za kulturu, sport i mlade TK Slavena Vojinović govoreći o Informaciji o problemu odlaska građana s prostora TK s prijedlogom mjera koju je kantonalna vlada danas usvojila.

Vojinović je pojasnila da navedeni podaci govore o internim migracijama unutar države, kao i u inozemstvo.
 
Cilj izrade ove informacije je, navodi, osim da se sagleda problem odlaska građana i taj da se utvrde smjernice i mjere za provođenje aktivnosti, koje će doprinijeti da se ovaj negativni trend suzbije, te da se građani koliko je moguće zadrže na području TK i BiH.
 
- Analizom dobijenih podataka uočeno je da ne postoje pouzdani podaci koji dokazuju koji je to postotak građana koji se odselio u inozemstvo - rekla je Vojinović, dodajući da je u Informaciji dat pregled i analiza dostupnih podataka koji potvrđuju i ukazuju na problematiku iseljevanja građana u inozemstvo.
 
Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova TK, ukupan broj odjava prebivališta građana s područja TK u razdoblju od 2013. do 2017. godine je 8.479, od čega je 4.359 mladih starosne dobi između 18 i 30 godina.
 
Vojinović ističe da je problem iseljavanja građana sustavan problem koji muči ne samo BiH, već i regiju i neke države EU.
 
- Svjesni smo da građani nisu zadovoljni dinamikom napretka, ali ono što ohrabruje je činjenica da je prvi put za posljednjih 10 godina veći broj zaposlenih od nezaposlenih u TK - kaže ona.
 
Po njenim riječima, nastavit će se s provedbom reformi i obveza koje su propisane sporazumom o pridruživanju i stabilizaciji EU i BiH, te poštovanje obveza koje su definirane zakonom o mladima FBiH.
 
Nužno je i usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, osiguravanje prilika za zapošljavanje, unapređenje politike stambenog zbrinjavanja mladih.
 
Informacija o problemu odlaska građana s prostora TK s prijedlogom mjera bit će upućena u skupštinsku proceduru.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250