StoryEditor
bliski susret

Drama na nebu: Borbeni avioni presretali putnički zrakoplov

Piše desk  /  04.07.2022., 15:19h

Borbeni avioni španjolskog ratnog zrakoplovstva F/A-18 jučer su presreli putnički avion EasyJeta koji je letio za Mahon, gradić u španjolskim Balearima.

Borbeni zrakoplovi španjolskog ratnog zrakoplovstva jučer su presreli putnički avion koji je letio iz Engleske prema Mahonu, španjolskom turističkom gradu u Balearima. 

Na snimci koju je objavio Flight Emergency vidi se blizak susret jednog od borbenih aviona s putničkim Airbusom. 

Kako javlja Daily Mail, do presretanja je došlo nakon što je 18-godišnji Britanac navodno prijetio bombom u avionu.

Tinejdžer je uhićen nakon slijetanja, a specijalna policija uz pomoć psa tragača obavila je sigurnosnu provjeru. Po slijetanju je zrakoplov udaljen s glavnog terminala, prenosi Dnevnik.hr.

Turist, za kojeg se vjeruje da je bio dio grupe prijatelja koji su se u zrakoplov ukrcali u londonskoj zračnoj luci Gatswick, sada se suočava s potencijalnom kaznom vrijednom tisuće funti.

Sva presretanja lovaca odvijaju se u parovima, pri čemu oba mlažnjaka prilaze civilnom zrakoplovu straga. Jedan mlažnjak ostaje na repu, dok drugi staje uz bok civilnog zrakoplova, nakon čega se uspostavlja komunikacija među pilotima.

To može biti putem radija ili, u slučaju da on ne radi, signaliziranjem kroz prozor. Zatim se manevrom vrhom krila pilotu civilnog zrakoplova signalizira da je presretnut i da treba slijediti lovce na tlo.

To obično pretpostavlja slijetanje na najbliži dostupan aerodrom, koji se može razlikovati od planirane luke dolaska, ovisno o tome gdje se na ruti dogodilo presretanje.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:53