StoryEditor

Dragan Čović: Za BiH ne može biti ničega spornog u gradnji Pelješkog mosta

Piše D  /  30.07.2021., 03:43h

On je istodobno najavio kako će idućih mjeseci uslijediti napori kako bi se dodatno poboljšali odnosi njegove zemlje s Hrvatskom i Srbijom, a jedan od koraka trebao bi biti službeni posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Sarajevu početkom jeseni.

Čović od 17. srpnja preuzima dužnost predsjedatelja Predsjedništva BiH u sklopu redovite osmomjesečne rotacije, a u intervjuu agenciji Fena, objavljenom u nedjelju uoči tog čina, kazao je kako će, uz nastojanje da se nastavi put BiH ka euroatlantskim integracijama, suradnja sa susjedima biti prioritet u radu državnog vrha u razdoblju do izbora u listopadu 2018. godine.

"Ja bih želio da se Pelješki most što prije gradi, jer će to i nama uvelike pomoći", kazao je Čović.

Obnovljene rasprave u BiH oko tog projekta Čoviće je opisao kao nastojanje navodnih dobročinitelja da se predstave borcima za interese države, koji time zapravo samo kompliciraju odnose u regiji kao što su to ranije pokušali učiniti u odnosu na Crnu Goru otvarajući pitanje prava BiH na izlazak na more kod mjesta Sutorina.

Čović je kazao kako je Hrvatska ispoštovala sve zahtjeve iz BiH i međunarodne standarde uključujući gabarite Pelješkog mosta, a kada on bude izgrađen to će pomoći i BiH, jer će prestati gužve kroz teritorij Neuma.

Čović se nada kako će s Hrvatskom biti dogovorena gradnja dijela Jadransko-jonske autoceste kroz istočni dio Hercegovine, što bi također ojačalo dobrosusjedske odnose, piše Index.hr.

Za izborni ciklus 2018. potrebne promjene izbornog zakona

Čović je najavio kako će se na unutarnjopolitičkom planu zalagati za promjene izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda BiH.

"One možda neće biti temeljite za neke druge stvari, ali će biti dovoljne za izborni ciklus 2018. godine, kako bi izbori mogli biti provedeni po ustavu i zakonu", kazao je Čović dodajući kako je siguran da će do izmjena zakona doći unatoč oštrim polemikama koje se oko toga vode.

Bez obzira na postojeće međustranačke sukobe sadašnja disfunkcionalna vlast, temeljena na ad hoc koalicijama, neće se moći promijeniti i to je realnost s kojom će BiH morati živjeti do jeseni iduće godine, drži Čović.

Komentirajući odnos međunarodne zajednice prema BiH, Čović je kazao kako je on nedvojbeno prijateljski i kako sva središta moći na Zapadu žele vidjeti napredak BiH na putu ka članstvu u EU te neće dopustiti ugrožavanje opstanka BiH.

"Mnogi će se iznenaditi najesen kako će te velike administracije poslati poruke prema BiH. BiH je nedjeljiva i svi oni koji zazivaju raspad ove države neće biti u prilici to dočekati", kazao je Čović

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:51