StoryEditor

Dragan Čović posjetio pripadnike OS BiH u Afganistanu

Piše D  /  21.11.2017., 09:11h

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović boravi s izaslanstvom u Islamskoj Republici Afganistan, gdje se susreo s predsjednikom IR Afganistana Ashrafom Ghanijem, te posjetio pripadnike Oružanih snaga BiH angažirane u mirovnoj misiji „Odlučna potpora“ u Kabulu i bazi Bagram Airfield (BAF).

Na sastanku s predsjednikom IR Afganistan Ghanijem  zajednički je izražena potreba da  se što je prije moguće stvore uvjeti za trajni mir u Afganistanu, što bi podiglo razinu sigurnosti u cijeloj regiji. Predsjednik Ghani je upoznao predsjedatelja Čovića s trenutačnim stanjem u zemlji, problemima s kojima se zemlja suočava, ali i sa svim koracima koje je Vlada Afganistana poduzela u proteklih nekoliko godina na izgradnji društva i pomirenja u zemlji.  

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović je istaknuo da BiH podržava napore za mirnim i diplomatskim rješenjem svih spornih pitanja u Afganistanu, te da svoj konkretan doprinos uspostavi mira daje sudjelovanjem pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama NATO-a u ovoj zemlji. Na kraju susreta predsjedatelj Čović je pozvao predsjednika Ghanija da u što skorije vrijeme posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Nakon sastanka s predsjednikom IR Afganistan, predsjedatelj Predsjedništva BiH Čović se sastao s gеnеrаlоm Johnom Nichоlsоnоm, zapovjednikom NATO misiје „Оdlučnа potpora“.  General Nicholson je informirao predsjedatelja Čovića o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u Afganistanu, te izazovima s kojima se suočavaju pripadnici misije u obavljanju svakodnevnih zadataka. Iznimno je pohvalio pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kao vrlo profesionalne, obučene i disciplinirane vojnike, koji svojim odgovornim obavljanjem svih dodijeljenih zadataka daju izniman doprinos uspjehu misije. Upoznao je dr. Čovića s budućim planovima misije „Odlučna potpora“, koju čine pripadnici oružanih snaga iz 39 zemalja diljem svijeta. 

Čović je kazao ovom prigodom da je BiH, iako nije članica NATO-a, opredijeljena da zadrži trenutačni angažman pripadnika Oružanih snaga BiH u Afganistanu, kao i da je otvorena da se ova suradnja proširi, čime bi dodatno iskazali svoju privrženost izgradnji mira u Afganistanu.  Zahvalio se na potpori koju pripadnici kontingenta Oružanih snaga BiH dobiju kroz dodatna usavršavanja, treninge i vježbe.

Tijekom dana predsjedatelj Predsjedništva BiH se sastao i s veleposlanikom Cornelliusom Zimmermannom, visokim civilnim predstavnikom NATO-a u IR Afganistanu, s kojim je razgovarao o svim aspektima mirovne misije „Odlučna potpora“, te utjecaju koji ova misija ima na cijelu regiju u uspostavi suradnje i dijaloga.  Ponovio je namjeru BiH da nastavi svoje sudjelovanje u misiji u Afganistanu i u budućnosti.

U Zapovjedništvu misije „Odlučna potpora“ u Kabulu djeluje i vatrogasna postrojba, koju u potpunosti čine državljani Bosne i Hercegovine. Predsjedatelj Čović je tijekom dana obišao njihove prostorije, te se upoznao s njihovim dosadašnjim akcijama na gašenju požara, kao i specifičnostima ove postrojbe. 

Po dolasku u vojnu bazu Bagram Airfield, prijavak predsjedatelju Predsjedništva BiH Čoviću predao je zapovjednik pješačke postrojbe Oružanih snaga BiH, stacionirane u bazi u Bagramu, satnik Fehim Đelilović. 

Nakon izvršenog prijavka, Čović se sastao general-bojnikom Leopoldom Quintasom, zapovjednikom baze Bagram, koji je izaslanstvo upoznao s redovitim aktivnostima u bazi, te u Operativnom centru baze predočio mogućnosti operativnog djelovanja svih vojnih postrojbi stacioniranih u bazi. 

Predsjedatelj Predsjedništva Čović  s izaslanstvom  će tijekom sutrašnjeg dana  prigodnom ceremonijom u bazi Bagram obilježiti Dan Oružanih snaga BiH. Na ceremoniji će, osim postrojbe angažirane u baze Bagram, sudjelovati i pripadnici Oružanih snaga BiH koji su raspoređeni u Mazar-e-Serifu u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć „Sjever“ (TAAC-NORTH) misije „Odlučna potpora“.

Pored predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića, izaslanstvo čine još i Selmo Cikotić, savjetnik bošnjačkog člana PBiH, te Zoran Đerić, savjetnik člana PBiH iz Republike Srpske, stoji u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

02. lipanj 2023 08:21