Article_Top_970x250

Dragan Čović posjetio pripadnike OS BiH u Afganistanu

Misija "odlučna potpora"

Dragan Čović posjetio pripadnike OS BiH u Afganistanu

stu 21, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović posjetio pripadnike Oružanih snaga BiH angažirane u mirovnoj misiji „Odlučna potpora“ u Afganistanu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović boravi s izaslanstvom u Islamskoj Republici Afganistan, gdje se susreo s predsjednikom IR Afganistana Ashrafom Ghanijem, te posjetio pripadnike Oružanih snaga BiH angažirane u mirovnoj misiji „Odlučna potpora“ u Kabulu i bazi Bagram Airfield (BAF).

Na sastanku s predsjednikom IR Afganistan Ghanijem  zajednički je izražena potreba da  se što je prije moguće stvore uvjeti za trajni mir u Afganistanu, što bi podiglo razinu sigurnosti u cijeloj regiji. Predsjednik Ghani je upoznao predsjedatelja Čovića s trenutačnim stanjem u zemlji, problemima s kojima se zemlja suočava, ali i sa svim koracima koje je Vlada Afganistana poduzela u proteklih nekoliko godina na izgradnji društva i pomirenja u zemlji.  

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović je istaknuo da BiH podržava napore za mirnim i diplomatskim rješenjem svih spornih pitanja u Afganistanu, te da svoj konkretan doprinos uspostavi mira daje sudjelovanjem pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama NATO-a u ovoj zemlji. Na kraju susreta predsjedatelj Čović je pozvao predsjednika Ghanija da u što skorije vrijeme posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Nakon sastanka s predsjednikom IR Afganistan, predsjedatelj Predsjedništva BiH Čović se sastao s gеnеrаlоm Johnom Nichоlsоnоm, zapovjednikom NATO misiје „Оdlučnа potpora“.  General Nicholson je informirao predsjedatelja Čovića o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u Afganistanu, te izazovima s kojima se suočavaju pripadnici misije u obavljanju svakodnevnih zadataka. Iznimno je pohvalio pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kao vrlo profesionalne, obučene i disciplinirane vojnike, koji svojim odgovornim obavljanjem svih dodijeljenih zadataka daju izniman doprinos uspjehu misije. Upoznao je dr. Čovića s budućim planovima misije „Odlučna potpora“, koju čine pripadnici oružanih snaga iz 39 zemalja diljem svijeta. 

Čović je kazao ovom prigodom da je BiH, iako nije članica NATO-a, opredijeljena da zadrži trenutačni angažman pripadnika Oružanih snaga BiH u Afganistanu, kao i da je otvorena da se ova suradnja proširi, čime bi dodatno iskazali svoju privrženost izgradnji mira u Afganistanu.  Zahvalio se na potpori koju pripadnici kontingenta Oružanih snaga BiH dobiju kroz dodatna usavršavanja, treninge i vježbe.

Tijekom dana predsjedatelj Predsjedništva BiH se sastao i s veleposlanikom Cornelliusom Zimmermannom, visokim civilnim predstavnikom NATO-a u IR Afganistanu, s kojim je razgovarao o svim aspektima mirovne misije „Odlučna potpora“, te utjecaju koji ova misija ima na cijelu regiju u uspostavi suradnje i dijaloga.  Ponovio je namjeru BiH da nastavi svoje sudjelovanje u misiji u Afganistanu i u budućnosti.

U Zapovjedništvu misije „Odlučna potpora“ u Kabulu djeluje i vatrogasna postrojba, koju u potpunosti čine državljani Bosne i Hercegovine. Predsjedatelj Čović je tijekom dana obišao njihove prostorije, te se upoznao s njihovim dosadašnjim akcijama na gašenju požara, kao i specifičnostima ove postrojbe. 

Po dolasku u vojnu bazu Bagram Airfield, prijavak predsjedatelju Predsjedništva BiH Čoviću predao je zapovjednik pješačke postrojbe Oružanih snaga BiH, stacionirane u bazi u Bagramu, satnik Fehim Đelilović. 

Nakon izvršenog prijavka, Čović se sastao general-bojnikom Leopoldom Quintasom, zapovjednikom baze Bagram, koji je izaslanstvo upoznao s redovitim aktivnostima u bazi, te u Operativnom centru baze predočio mogućnosti operativnog djelovanja svih vojnih postrojbi stacioniranih u bazi. 

Predsjedatelj Predsjedništva Čović  s izaslanstvom  će tijekom sutrašnjeg dana  prigodnom ceremonijom u bazi Bagram obilježiti Dan Oružanih snaga BiH. Na ceremoniji će, osim postrojbe angažirane u baze Bagram, sudjelovati i pripadnici Oružanih snaga BiH koji su raspoređeni u Mazar-e-Serifu u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć „Sjever“ (TAAC-NORTH) misije „Odlučna potpora“.

Pored predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića, izaslanstvo čine još i Selmo Cikotić, savjetnik bošnjačkog člana PBiH, te Zoran Đerić, savjetnik člana PBiH iz Republike Srpske, stoji u priopćenju iz Predsjedništva BiH.