StoryEditor
zasjedanje HNS BiH

Dragan Čović ponovno izabran za predsjednika krovne političke institucije Hrvata u BiH

Piše fena  /  04.02.2023., 17:22h

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH završio je svoje današnje zasjedanje ponovnim izborom Dragana Čovića za predsjednika te krovne organizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Nakon zasjedanja novinarima se obratio ponovno izabrani predsjednik te institucije te je prokomentirao sve odluke koje su danas izglasane.

- Drago mi je što smo na kvalitetan način okončali današnju sjednicu HNS-a, gdje smo usvojili bitne dokumente, promijenili u jednom tehničkom dijelu i sami statut, usvojili demografsku strategiju i Pravilnik o odlikovanjima i priznanjima HNS-a te ono što je posebno bitno jest da je usvojena Deklaracija XI. Sabora – rekao je Čović.

Kako kaže, HNS BiH je danas ponovno pokazao snagu i zajedništvo.

- HNS pokazuje snagu i izraženo jedinstvo među hrvatskim političkim strankama u BiH što je jamac da ćemo znati stvoriti ambijent da se bez naših predstavnika neće moći voditi politika u BiH i uspostavljati vlast na bilo kojoj razini. Sad je bitno da formiramo Glavno vijeće i oformimo odbore HNS-a te da kroz njih napravimo i ostale strategije, kao što je socijalna, ekonomska, itd. Naš cilj na vanjskom planu je jasan, to su euroatlantske integracije, a HNS će u tome biti predvodnik u svim procesima – poručio je Čović.

HNS-a BiH danas je usvojio i dokument Demografska strategija Hrvata u BiH.

- Napravili smo demografsku strategiju hrvatskog naroda, ali je besmisleno promatrati demografiju kroz samo jedan narod i smatram kako ova strategija može biti osnova i ostalima u BiH. Mi to moramo prenijeti na sve institucije i tada bi to sve imalo smisla, a ovo je prijedlog kakvim ga mi vidimo. Nadam se da ćemo s partnerima sve ovo promijeniti jer će bez toga ovo biti samo jedan pokušaj da nešto uradimo. Mi već tamo gdje djeluje HNS prakticiramo značajan dio mjera iz ove strategije u praksi, tj. u 23 općine i i grada te pet županijskih prostora - ustvrdio je.

Po Čovićevim riječima, demografska obnova velika je nužnost i izazov za BiH.

- Danas je BiH naselila čitavu Europu, a možemo samo nagađati koliko nas ima u BiH, po različitim statistikama nas ima manje od dva i pol milijuna. Popis stanovništva je trebao biti napravljen 2021. da bi bar formalno baratali brojkama. Ostalo je puno raditi po tome pitanju, posebno u socijalnim i ekonomskim mjerama te je najbitnije da u središte svega postavimo obitelj. Na nama je velika odgovornost i nadam se da ćemo moći odgovoriti na izazove ispred nas – ustvrdio je predsjednik HNS-a BiH.

Na novinarsko pitanje da prokomentira proces uspostave vlasti, Čović je odgovorio kako se taj posao privodi kraju.

- U ponedjeljak su potvrđene liste za predsjednika Federacije BiH i dva zamjenika te bi oni trebali između sebe izabrati gospođu Lidiju Bradaru, kako je to i predviđeno, a onda idu dalji procesi. Tko će biti naši partneri u Vladi ne želim špekulirati, vjerujem da će se provesti do kraja što smo potpisali kao zajednički dokument. Ono što mi se čini danas, nakon razgovora s predstavnicima „Osmorke“, mi bi trebali imati uvjerljivu većinu, a to znači dvije trećine zastupnika iz Zastupničkog doma FBiH koji bi dali potporu toj vladi i otprilike dvije trećine zastupnika u Domu naroda FBiH i to bi bila jedna komotna većina da izvršna vlast može brzo raditi i donositi zakone – zaključio je predsjednik HNS-a Dragan Čović.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:58