Article_Top_970x250

Dragan Čović kažnjen zbog sukoba interesa

lider HDZ-a BiH

Dragan Čović kažnjen zbog sukoba interesa

ožu 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Zbog sukoba interesa koji mu je utvrđen, Dragan Čović, lider HDZ BiH i prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, bit će kažnjen obustavom isplate deset posto od plaće koju prima, na jedan mjesec.

Ovu odluku danas je jednoglasno donijela Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH, a informaciju je za medije potvrdila Mira Pekić, predsjedavajuća ove Komisije i zastupnica PDP-a u Parlamentu BiH.

Pekić je kazala da je utvrđeno kršenje zakona jer je nevladina organizacija, točnije Hrvatski narodni sabor (HNS), iz budžeta dobila oko 6.000 KM više od dozvoljenog iznosa od 10.000 KM.

Podsjetimo, Čović je u isto vrijeme bio član Predsjedništva BiH i predsjednik HNS-a.

- Radi se o 2017. godini. Ovaj predmet nam je ostao iz prošlog saziva komisije – dodala je Pekić.

Komisija je danas odlučila kazniti i Nenada Nešića, zastupnika DNS-a u bh. Parlamentu, odbijanjem deset posto od plaće koju prima, i to u razdoblju od šest mjeseci.

- On je imao zabranjene aktivnosti jer je bio istovremeno v.d. direktora Javnog preduzeća "Putevi RS" i zastupnik u Zastupničkom domu. To je trajalo dvije godine – rekla je Pekić.

Komisija je danas odlučivala o još pet predmeta. Tako je odlučeno da se pokreću postupci za utvrđivanje sukoba interesa za Vojina Mitrovića, aktualnog ministra prometa i komunikacija BiH, zbog pitanja članstva u određenim nadzornim odborima, zatim za Damira Šišića, aktualnog pomoćnika direktora BH MAC-a, te Seada Jusića, koji je bio zamjenik miinstra obrane BiH.

Pekić je kazala da u ova tri slučaja postoji opravdana sumnja u postojanje sukoba intersa, te da se stoga i pokreće postupak tokom kojeg će biti prikupljene dodatne informacije, poput izjave.

U dva predmeta koja su bila na dnevnom redu, a tiču se Amira Đogića i Uroša Pene, Komisija se proglasila nenadležnom.

Inače, u Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa BiH su, osim Pekić, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić (SDA) i Mijo Matanović (HDZ BiH), zatim delegati u Domu naroda bh. Parlamenta Munib Jusufović (SBB), Bariša Čolak (HDZ BiH) i Sredoje Nović (SNSD), te, po funkciji, direktor i zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Dnevnik.ba