Article_Top_970x250

Dragan Čović: BiH danas u svojim rukama drži europski put!

sarajevo

Dragan Čović: BiH danas u svojim rukama drži europski put!

velj 28, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić uručili su danas predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru odgovore na Upitnik za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji. Svečanoj ceremoniji u zgradi Predsjedništva BiH prisustvovale su brojne zvanice iz političkog života naše države.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović poželio je dobrodošlicu europskim zvaničnicima, predsjedniku Junckeru, te zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi odgovora na Upitnik Europske komisije.

On je podsjetio da je odgovaranje na Upitnik bilo zahtjevan posao, koji je trajao 14 mjeseci, zbog procedura djelovanja u BiH, prije svega zbog definiranja mehanizma koordinacije,

Čović je izrazio uvjerenje da je europski put usaglašeni put svih nivoa vlasti u BiH.

"Usaglašavanjem odgovora na Upitnik dokazali smo da nedvosmisleno radimo na putu ka EU", poručio je Čović, nakon svečanog čina predaje odgovora na Upitnik.

Posebnu zahvalnost izrazio je Junkeru zbgo prijateljskih savjeta i podrške bh. putu ka EU.

"BiH danas drži svoj europski put u rukama. Uvjeren sam da možmo sustići naše susjede, a to prvenstveno zavisi od nas, domaćih političkih zvaničnika", istaknuo je Čović.

"Svjesni smo procedura koje moramo ispoštovati na tom putu", naglasio je Čović.

Čović je siguran da BiH danas može napraviti novu agendu kako bi sustigla susjede u dinamici približavanja EU. 

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250