StoryEditor

Dr. Knežević: Nemamo zaliha, situacija je alarmantna, posuđujemo krv iz drugih bolnica

Piše D  /  16.09.2019., 02:09h

Kako je za Pogled.ba potvrdila pročelnica Transfuzijskog centra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Jadranka Knežević, stanje nikada nije bilo ovako teško i doslovno jedna doza krvi spašava život.

-Mi smo prije nekoliko dana imali krajnje dramatično stanje kada smo morali za jednoga dječaka osigurati doze krvi, a nismo ih imali. Zvali smo zapovjednike u vojsci koji su poslali dvojicu vojnika koji imaju grupu 0 negativnu, posudili smo doze iz sarajevskih bolnica i RMC “Dr. Safet Mujić” i doslovno je bila važna svaka kap krvi. Sada nam dolaze novi pacijenti i stanje je zaista alarmantno. Pozivamo sve oni koji mogu dati krv da to i učine, osobito one koji imaju grupu 0 negativnu. Uvijek govorimo kako jedna doza može spasiti život, a sada je stanje doslovno takvo – rekla je Knežević za Pogled.ba.

Dodala je kako se ovaj problem već godinama prisutan, ali kako je ovo jedna od težih situacija u kojima se bolnica našla.

-Mi po zakonu moramo imati najmanje jednu dozu svake grupe krvi i to imamo. Ali imamo i situaciju u kojoj imamo sve veći broj pacijenata i nekada imamo problema odgovoriti na sve izazove koji se postavljaju pred nas. Činimo sve kako bi osigurali potrebne zalihe krvi, ali bojim se kako nam ponestaje ideja kako to ostvariti. Ipak, nadamo se kako će ljudi ozbiljno shvatiti naš apel i osigurati nam dovoljne doze krvi. Ako kažem da svaka kap sada spašava život, a ne doza, onda vam je jasno koliko je stanje ozbiljno – zaključila je dr. Knežević.

Svi koji mogu darovati krv, osobito oni koji su 0 negativna grupa, trebaju doći u Transfuzijski centar SKB Mostar i dati dozu dragocjene tekućine. Ovaj put nije upitno hoće li vaš humani čin spasiti nečiji život. Vrlo je vjerojatno da će doza koju darujete u roku nekoliko sati biti propisana jednom od pacijenata kojima je pomoć potrebna.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 00:35