StoryEditor

Dr. Ivan Bagarić o pitanju naplate zdravstvenih usluga

Piše D  /  01.03.2019., 10:03h

Prema njegovim riječima, Dom zdravlja trenutno ima 112 djelatnika, među kojima je i 11 liječnika specijalista, četiri liječnika opće medicine, četiri liječnika specijalizanta, pet stomatologa, šest uposlenika VSS medicinskog smjera, šest uposlenika VSS nemedicinskog smjera, te 17 uposlenika koji čine tehničko osoblje.

“U odnosu na druge ustanove u županiji, naš Dom zdravlja daje više usluga u odnosu na ukupan broj uposlenika i osiguranika, odnosno pacijenata”, kazao je Bagarić i dodao kako tome treba pridodati i specifičnost ove ustanove u odnosu na druge.

Naglasio je kako je Dom zdravlja Tomislavgrad u 2018. godini mjesečno dobivao 232.266 maraka od Zavoda dok je, kako kaže, za plaće u istoj godini mjesečno trebalo izdvojiti oko 253.000 maraka te za materijalne i druge troškove poslovanja oko 58.000 maraka.

“Mjesečni ‘nedostatak’ novca od Zavoda ublažavamo prosječnom mjesečnom zaradom od oko 33.000 maraka naplatom participacija i drugih usluga koje pružamo izvan ugovorenih sa Zavodom, što nam nažalost Zavod osporava, štiteći interes pacijenta, vraća im novce koje su platili, a to što njima vrate nama odbiju od tranše za naredni mjesec”, kazao je Bagarić.

Ukupne neizmirene obveze u prethodnoj godini iznose 320.894 maraka, a tu su i obveze za poreze i doprinose koji se uplaćuju kroz mjesečne rate po sporazumu s Poreznom upravom te obveze za poreze i doprinose iz ranijih godina u iznosu 1.390.850 maraka.

Napomenuo je kako je nabavljena nova medicinska oprema u vrijednosti od 179.714 maraka, zatim pet novih automobila u vrijednosti od 183.753, od čega su tri sanitetska vozila, a dva patronažna vozila, nabavljena je peć za grijanje, namještaj te ostala ordinacijska i uredska oprema u vrijednosti 55.587 maraka, a uz to je, navodi Bagarić, proveden i projekt energetske učinkovitosti u iznosu od 420.759 maraka.

Pitanje naplate nekih usluga u Domu zdravlja vrlo često je, ističe, izvor kojekakvih prijepora, nesporazuma i manipulacija.

“Ovo pitanje treba razriješiti na način da se pojasni o čemu se točno radi, a na Općinskom vijeću i Upravnom odboru zauzeti stav i donijeti konačnu odluku. U Domu zdravlja se naplaćuju samo one usluge koje nisu ugovorene sa Zavodom zdravstvenog osiguranja u Hercegbosanskoj županiji, a u to spadaju brojne laboratorijske, kardiološke i druge specijalističke i subspecijalističke usluge”, istaknuo je Bagarić.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:34