StoryEditor

DP i Markić prozvali ljevicu i medije zbog kršenja prava molitelja

Piše desk  /  10.07.2024., 14:01h

Udruga "U ime obitelji" u srijedu je na okruglom stolu u Saboru u organizaciji s Domovinskim pokretom predstavila izvješće o kršenju prava molitelja na trgovima u prošloj godini, koje su iz institucija pučke i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova ocijenili površnim i pretencioznim.

- Vidite i sami da je ovaj okrugli stol pobudio dosta vibracija u društvu, što je kulminiralo i prosvjedom Kluba SDP-a, koji očigledno ima problem da se o nečemu razgovara, rekao je uvodno predsjednik Kluba Domovinskog pokreta Igor Peternel govoreći o prosvjedu SDP-ovaca koji su sudionike okruglog stola dočekali s razvijenim transparentom "Slobodne i ravnopravne".

Povod za organiziranjem rasprave na ovu temu je "sve agresivnije ponašanje ljevice, lijevog mainstreama, koji preko ovih molitvenih skupina žele pokazati da su oni društveni gazde i vrše pritisak na vlasti da im se to onemogući".

- To su ti liberali koji su liberalni samo prema svojim istomišljenicima. Paralelno s ovim napadima na molitvene skupine pokušavaju uvesti "Rodne studije" pod krinkom navodne neovisnosti Sveučilišta. Znaju li oni da se na Sveučilištima ne može provoditi što se hoće, znaju li tko je izabrana vlast? Pa ne može samozvana akademska elita donositi studije i skrivati se iza neovisnosti Sveučilišta. Mi tu nećemo popustiti, rekao je.

Jakov Blagojević, koji je radio na pripremi ovog izvješća, poručio je da je "javna kampanja protiv muškaraca okupljenih oko duhovnog i molitvenog projekta ‘Muževni budite‘ poprimila značajke totalitarne propagande".

- Prosvjedni skupovi, medijski napisi, kolumne i izjave dijela političkih aktera i istaknutih aktivista pozivali su na zabranu javne molitve krunice, čime su prekršili ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti, na slobodno i javno prakticiranje vjere te na slobodu govora i javnog okupljanja, rekao je i naveo niz prekršenih članaka Opće deklaracije o ljudskim pravima, Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te Ustava RH.

Napade su u izvješću klasificirali u nekoliko kategorija - od iznošenja stereotipa i predrasuda, neargumentiranog optuživanja i iznošenja neistina, iznošenja kleveta do kaznenih djela protivnih Zakonu o suzbijanju diskriminacije i kršenja Kaznenog zakona, kao što su javno poticanje na nasilje i mržnju te zločin zbog mržnje radi vjeroispovijesti.

Organizatori su prozvali institucije pučke i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova zbog, naglasili su, nejednake zaštite svih skupina u društvu.

Markić: Jesu li ti muškarci zaslužili da ih se tretira istom metodologijom kojom je nacistička Njemačka tretirala Židove?

Izostale su odgovarajuće reakcije onih koji su plaćeni da štite prava u Hrvatskoj i pomažu u formiranju pravne svijesti odnosa među ljudima na način da se poštuje različitost, poručila je čelnica Udruge "U ime obitelji" Željka Markić, koja je izrazila žaljenje što se predstavnici drugih stranaka, osim DP-a kao suorganizatora i HDZ-a, nisu odazvali na poziv za sudjelovanjem na okruglom stolu.

- Oni (molitelji) su skupina muškaraca koji dolaze na javno mjesto u skladu sa zakonom, Ustavom i svim međunarodnim konvencijama moliti. Zašto oni to rade, koje su im nakane, slažemo li se mi s time, to nema veze s time da oni imaju pravo kleknuti na taj trg i, ako ne krše javni red i mir, moliti. No, izloženi su maltretiranju, zlostavljanju, ponižavanju, etiketiranju, dehumanizaciji kao da su neke osobe koje se iz ovog društva trebaju izgurati na nasilan način, istaknula je Markić.

Tišinom na napade kontraprosvjednika na molitelje šalje se poruka da je ovakav način ophođenja prema njima prihvatljiv i da su diskriminacija i dehumanizacija nešto normalno u ovom društvu, dodala je.

- Jesu li ti muškarci zaslužili da se ih se uspoređuje sa životinjama i da ih se tretira istom metodologijom kojom je nacistička Njemačka tretirala Židove? Nadam se da će ovo izvješće pomoći da se ova praksa zaustavi, rekla je. 

Podršku moliteljima iskazali su zastupnici Domovinskog pokreta i HDZ-a. "Javno iskazivanje vjere ni na koji način ne može biti zabranjeno ili nespojivo s postulatima sekularne liberalne demokracije", rekao je DP-ov Krešimir Čabaj, a HDZ-ova Ljubica Lukačić naglasila da jedna manjina maltretira većinu.

Zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova: Izvješće rezultira kolekcijom površnih i pretencioznih zaključaka

Zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Kristijan Kevešević istaknuo je kako je za ovakvu analizu potrebno duboko poznavati tematiku, uzeti u obzir sve relevantne okolnosti i ostati nepristran, a da se izvješće saplelo pred sva tri zahtjeva. Podsjetio je na neke izjave sudionika molitvi na trgovima koje, naglasio je, imputiraju da su žene odgovorne za izazivanje muškaraca svojim načinom odijevanja te polaze od teze da muškarci nisu u stanju kontrolirati svoje nagone.

- Poznato je da iza ove inicijative stoji aktivizam uz ograničavanje prava na pobačaj. Ovo su momenti koji evociraju patrijarhalne obrasce. Izvješće nam se doima metodološki pogrešno, selektivno uzima u obzir činjenice koje su relevantne, olako se služi pravnim okvirom i pravnom terminologijom i rezultira kolekcijom površnih i pretencioznih zaključaka zbog čega ovo izvješće nema relevantan značaj za naše područje djelovanja, poručio je.

Organizatore je naljutilo što je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić na ovaj događaj poslala svog zamjenika dok je ona osobno odlučila sudjelovati na drugom okruglom stolu koji se u organizaciji Kluba Možemo! istovremeno održavao u drugoj dvorani na temu ‘antirodnih pokreta i nasilja nad ženama‘.

- Time što je prihvatila biti na skupu koji se ne bi ni dogodio da mi nismo organizirali ovaj okrugli stol, pristala je biti u službi kontrastola i svrstala se u jedan određeni ideološko-politički milje. Kolege iz HDZ-a, kad budemo raspravljali o njenom mandatu, samo da imamo to u vidu, rekao je Peternel.

Taj okrugli stol se bavi ravnopravnosti spolova i sasvim je logično da je tamo, uzvratio je zamjenik pravobraniteljice.

Pučka pravobraniteljica: Dok molitelji mole na gradskim trgovima, oni koji se ne slažu imaju pravo na svoju slobodu javnog okupljanja, prosvjedovati

I pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter kritizirala je izvješće te izrazila nadu o provedbi šire rasprave "i o slobodi izražavanja i okupljanja onih koji iskazuju neslaganje s moliteljima i porukama koje se šalju s ovih okupljanja".

- U izvješću se navodi 57 slučajeva napada, ali faktično se radi o izjavama, umjetničkim akcijama, novinskim tekstovima i slično. Za jedno izvješće koje navodi da se bavi ljudskim pravima duboko je problematičan, u pogledu nerazumijevanja slobode izražavanja, način na koji se brojne osobe -od novinara, aktivista do političara koji su kritički javno progovarali - javno i poimence proziva za protupravno postupanje, istaknula je.

Nadalje, dok se cijelo vrijeme spominju napadi, Šimonović Einwalter ističe kako se u ovom izvješću ne navodi niti jedan primjer fizičkog napada na molitelje. "Ja u ovome kao pučka pravobraniteljica ne vidim u ovim primjerima kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju. Mi ni nismo tijelo kaznenog progona, ali se može postaviti pitanje jesu li oni koji navode ova kaznena djela podnijeli i kaznene prijave, rekla je.

Dok molitelji mole na gradskim trgovima, oni koji se ne slažu imaju pravo na svoju slobodu javnog okupljanja, prosvjedovati, kritizirati, naglasila je pučka pravobraniteljica.

Prosvjed SDP-ovaca uoči okruglog stola DP-a i Udruge "U ime obitelji"

Sudionike okruglog stola, koji su na temu kršenja prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u srijedu u Saboru organizirali Domovinski pokret i udruga "U ime obitelji", SDP-ovi zastupnici dočekali su s transparentnom "Slobodne i ravnopravne".

- Jako mi je žao da na ovaj način, nedemokratski, komunicirate s kolegama u Saboru i s civilnim društvom. Ali drago nam je da smo slobodni u Hrvatskoj i da možemo raditi i ovo što vi radite, poručila je okupljenim SDP-ovcima čelnica Udruge "U ime obitelji" Željka Markić poželjevši im i dobrodošlicu.

Demokracija je i prosvjed, ali to je za vas malo previše, uzvratio joj je još aktualni šef SDP-a Peđa Grbin.

- Danas možemo vidjeti grupu ekstremista okupljenih oko DP-a u Saboru, koji želi promovirati nazadne, homofobne, šovinističke ideje, protiv toga ćemo se odlučno boriti. Svake prve subote u mjesecu mi ćemo uspravno stajati i boriti se za slobodu i ravnopravnost građana i građanki RH, kazala je zastupnica Sandra Krpan.

SDP se borio i borit će se za sve ugrožene u društvu, za prava žena, da slobodno odlučujemo o svojem tijelu i prava svih manjina, drugih i drugačijih u društvu, dodala je zastupnica Ivana Marković.

- Muškarci, mamini sinovi, dignite se, namjestite hlače i shvatite da u ovom društvu postoje žene koje su slobodne, samostalne, koje zarađuju za svoj život i odlučuju o svom životu. Ako se s tim ne možete nositi, onda je to vaš problem, a ne naš, poslala je poruku muškarcima "koji kleče na trgovima".

Mrak Taritaš i Orešković: ‘Klečavci‘ i DP-ov skup su ozbiljan poziv na oduzimanje prava ženama

Saborske zastupnice Anka Mrak Taritaš i Dalija Orešković upozorile su u srijedu da su ‘klečavci‘ na trgovima i okrugli stol DP-a u Saboru ozbiljan poziv na oduzimanje slobode i prava ženama i na njihovo podčinjavanje te da se u društvu stvara atmosfera koja dovodi do porasta nasilja nad ženama.

Da nam je netko prije pet godina rekao da ćemo imati klečavce na trgovima i današnji okrugli stol Domovinskog pokreta u Saboru, mislili bismo da je neka šala u pitanju. Ali nije šala, naravno, riječ je o ozbiljnom pozivaju na oduzimanje sloboda i prava ženama i na njihovo podčinjavanje, poručila je s konferencije za novinare u Saboru Anka Mrak Taritaš.

Zajedno s Dalijom Orešković novinarima se obratila na temu Kako reagirati na ozbiljne i organizirane prijetnje ženskim pravima.

Kao što znamo, dodala je, mole se za vraćanje autoriteta muškaraca i za čedno odijevanje i prilično je jasno što bi molitelji zapravo htjeli. S tih su se skupova, upozorila je, mogle čuti zbilja jezive poruke, poput onih da žene svojim odijevanjem izazivaju muškarce i da nije čudno da se oni ne mogu suzdržati ako žena nije dovoljno pokrivena. I njihova prava su se kršila, to nam danas Domovinski pokret želi reći, rekla je Mrak Taritaš.

Ovih dana smo se naslušali opet i priča o rodnoj ideologiji. Jedina rodna ideologija koja postoji i koje se trebamo bojati je ona koju širi pokret koji lažima i manipulacijama želi žene pretvoriti u robinje, a sve koji su drukčiji jednostavno izbrisati iz postojanja. I tu ideologiju predstavlja i današnji okrugli stol Domovinskog pokreta, istaknula je.

Smatra da sve to skupa nije slučajno nego je riječ je smišljenom i organiziranom nasrtaju na žene i na manjine.

Klečavci na trgovima, sad već zabrinjavajuće ograničavanje ženskog prava na izbor i suludi napadi na LGBT manjine - sve je povezano s ciljem stvaranja atmosfere u kojoj ženska prava i prava manjina nisu temeljna ljudska prava nego luksuz. To je ideja i cilj molitelja na trgovima, to su ideje koje zastupa Domovinski pokret, a da ne govorim o udruzi U ime obitelji s kojima danas organiziraju skup, poručila je.

Mrak Taritaš je ustvrdila da su to ideje i nekih drugih stranaka u Saboru, dodavši da je pitanje jesu li to ideje koje zastupa i premijer, kao koalicijski partner Domovinskog pokreta te ga pozvala da se o tome izjasni.

Zbog naše djece i unuka, i ženske i muške, nadam se da smo mi kao društvo takve opasne ideje ipak u stanju staviti tamo gdje im je mjesto - na margine i daleko od svega što je društveno prihvatljivo. Želim vjerovati da i njihovi birači ne žele živjeti u zemlji u kojoj će im kćerima neki tuđi sinovi otimati slobodu i osobnu autonomiju, zaključila je Mrak Taritaš..

Dalija Orešković je kazala da nitko ne osporava pravo na molitvu i molitvene nakane, ali ove koje slušamo na trgovima, ističe, suprotne su načelima našeg Ustava.

Kada teme tih molitvi uđu u Sabor, kao što su danas ušle, jasno je da je riječ o političkoj agendi, a teze o tome da se moliteljima kršila sloboda vjeroispovijesti opasna su manipulacija. Sve ovo što se događa i atmosfera koja se stvara u društvu dovodi i do porasta nasilja nad ženama, upozorila je Orešković.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 18:22