StoryEditor

Doživotni zatvor za 27 osoba koje su pokušale izvršiti puč da bi svrgnule Erdogana

Piše D  /  26.11.2020., 03:11h

Svih 27 osoba je proglašeno krivima za “pokušaj rušenja ustavnog poretka” te “pokušaj atentata na predsjednika i ubojstva”.

Među osuđenima su prvenstveno piloti koji su bombardirali više simboličnih mjesta u Ankari, poput zgrade parlamenta, te časnici koji su rukovodili državnim udarom iz vojne baze Akinci.

Od četvero civila, među kojima je i poduzetnik Kemal Batmaz, svaki je osuđen na 79 kazni teškog doživotnog zatvora, što podrazumijeva puno strože mjere zatočenja i u turskom pravosuđu zamjenjuje smrtnu kaznu ukinutu 2004.

U glavnom postupku za pokušaj državnog udara 15. i 16. srpnja 2016. obuhvaćeno je 475 osoba i njihove presude će biti objavljene kasnije u četvrtak.

Do sada je dovršeno 289 sudskih postupaka u vezi s pokušajem državnog udara, a 10 je i dalje u tijeku. Val uhićenja nastavlja se i danas, no manjim intenzitetom u odnosu na razdoblje odmah nakon pokušaja puča.

Erdogan optužuje imama Fetulaha Gulena za planiranje i organizaciju puča. Gulen je bivši saveznik turskog predsjednika s kojim se razišao i sada živi u SAD-u. Gulen niječe bilo kakvu umiješanost u pokušaj puča.

Turski sudovi su do sada izrekli kazne za pokušaj puča za više od 4100 osoba. Više od 2500 osoba je osuđeno na doživotni zatvor.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:36