StoryEditor

Dovršetak obnove župne crkve u Bosanskom Grahovu

Piše D  /  29.01.2019., 12:01h

Crkva je obnovljena isključivo sredstvima koja su preko javnih poziva Župi Grahovo u 2017. i 2018. dodijelila državna, entitetska i županijska ministarstva: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i športa, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS te Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvrstila je 2001.g. župnu crkvu sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu na privremenu listu nacionalnih spomenika. Stara župna crkva je posljednjem ratu u BiH  miniranjem u potpunosti srušena 1992. g. pod okriljem tadašnjih srpskih vojnih i civilnih vlasti. Tada je miniranjem srušena i druga katolička crkva na području općine Bos. Grahovo, ona u selu Uništa.

Nakon rata pristupilo se obnovi župne crkve, isključivo sredstvima dobročinitelja iz inozemstva, pa je novoizgrađena crkva - na istom mjestu gdje je bila stara - posvećena 2002. g. Budući da tada nije u potpunosti dovršena, tek se 2018. g. pristupilo dovršetku obnove.

Ove se godina planira uređenje interijera crkve, a u prozorima će biti ugrađeni vitraji, djelo akademskog slikara Svetislava Cvetkovića iz Širokog Brijega, prvi su koji se izrađuju u specijaliziranoj radionici Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:29