Article_Top_970x250

Dostavljena pomoć poplavama ugroženoj Busovači

crveni križ bih

Dostavljena pomoć poplavama ugroženoj Busovači

velj 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Riječ je o pumpama za vodu, isušivačima vlage, lopatama, kolicima, gumenim čizmama, dekama, zaštitnim maskama i HTZ rukavicama.

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine dostavio je značajnu pomoć u Busovaču koja će stići direktno stanovništvu putem lokalnog Crvenog križa i tima Civilne zaštite.

Riječ je o pumpama za vodu, isušivačima vlage, lopatama, kolicima, gumenim čizmama, dekama, zaštitnim maskama i HTZ rukavicama.

Oprema je jednim dijelom donirana podrškom CP UAE, priopćeno je iz Crvenog križa FBiH, prenosi Fena.

Nakon pristiglih podataka iz općina, gradova i kantona i procjene situacije na terenu o ugrožavanju ljudi i materijalnih dobara povodom velikih količina snježnog pokrivača, porasta dnevnih temperatura koje su uticale na topljenje snijega, kao i obilnih kišnih padavina početkom ovog mjeseca, organizacije Crvenog križa su se na vrijeme uključile u akciju pomoći ugroženom lokalnom stanovništvu u poplavljenim područjima.

I ovog puta, u okviru nadležnosti, organizacije u strukturi Crvenog križa FBiH odmah su odgovorile i izašle na teren, u prvom redu zbog osnovnih potreba stanovništva - hrane, higijene i vode, a po potrebi i s opremom te materijalno-tehničkim sredstvima, u skladu s mogućnostima.

Crveni križ FBiH je u pripravnosti, prati stanje na terenu, a narednih dana distribuirat će i pitku vodu.

Poplavama i klizištima najviše su zahvaćeni Zeničko-dobojski kanton (Zenica, Kakanj i Visoko), Srednjobosanska županija (Busovača, Kiseljak, Bugojno, Travnik, Gornji Vakuf-Uskoplje, Vitez i Kreševo) i Kanton Sarajevo (Hadžići, Ilidža, Novi Grad i Vogošća), a manjim intenzitetom Unsko-sanski (Ključ i Sanski Most), Hercegbosanska županija (Livno i Tomislavgrad) i Tuzlanski kanton (Doboj Istok i Gračanica).

Dnevnik.ba

Tagovi: