StoryEditor
Optužnice iz Srbije

DORH: “Provode se izvidi, ima naznaka da je ABiH ušla na područje Hrvatske. Više od toga neću reći...”

Piše desk  /  01.06.2022., 14:06h

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek izjavila je danas da DORH provodi izvide vezane uz naznake da je Armija BiH tijekom Domovinskog rata ušla na teritorij Hrvatske.

S premijerom, kaže, nije još razgovarala o optužnici za navodni ratni zločin protiv hrvatskih pilota, ali razgovor je dogovoren. Hrvoj Šipek nazvala je “nebulozom” navode da će Hrvatska svoje građane izručiti Srbiji, prenosi N1.

Suradnja oko ratnih zločina u regiji ne funkcionira, kaže ona jer BiH ne priznaje zapovjednu odgovornost, a Srbija si prisvaja nadležnost za ratne zločine u cijelom svijetu i to je za RH neprihvatljivo.

“Odgovor nismo mogli dati jer ne znamo što u toj optužnici piše. DORH je u Haagu godinama imalo časnika za vezu i prekopao je sve arhive Haaškog tribunala, u njima dokaza nije bilo. Da ih je bilo, Serge Bramertz bi to sigurno obuhvatio optužnicom. O tome ne treba govoriti. Provode se izvidi, ali ne zbog toga, nego jer ima naznaka da je Armija BiH ušla na područje Hrvatske. Više od toga neću reći”, rekla je Šipek.

Glavna državna odvjetnica nije objasnila kada se dogodio taj, mogući, upad snaga Armije BiH na hrvatski teritorij niti o kakvoj se konkretno situaciji radi.

Dnevnik.ba

30. studeni 2022 16:50