StoryEditor
mostov zastupnik

DORH odgovorio Grmoji: "Nije istina da skrivamo korupciju u Ministarstvu vanjskih poslova"

Piše hina  /  16.02.2022., 17:29h
Državno odvjetništvo (DORH) priopćilo je da ne prikriva korupciju kako to navodi saborski zastupnik Nikola Grmoja te da su odluke u povodu prijava diplomata Damira Sabljaka, koji je danas bio na razgovoru u DORH-u "zbog novootkrivenih dokumenata", donesene zakonito i na temelju dokaza.

"Naglašavamo da DORH ne prikriva korupciju kako to, neosnovano i bez ikakvih dokaza, navodi zastupnik u Hrvatskom saboru Nikola Grmoja te istodobno zlonamjerno i tendenciozno stvara konstrukcije povezujući postupanje državnog odvjetništva i glavne državne odvjetnice s postupcima izvršne vlasti s ciljem diskreditiranja državnog odvjetništva, s jedne i pokušaja utjecanja na odluke i postupanje državnog odvjetništva, s druge strane", navode u priopćenju.

"DORH je odluke donio zakonito i na temelju dokaza"

Ističu i da su odluke u povodu Sabljakovih prijava "donesene zakonito na temelju dokaza i utvrđenih činjenica" s čime je Grmoja upoznat "jer o tome postavlja pitanje na svakoj sjednici Hrvatskog sabora povodom Izvješća o radu Državnog odvjetništva, a o tome je raspravljano i na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije". 

DORH podsjeća i na zakonske odredbe koje brane utjecaj i svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima te "korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti".

U priopćenju navode da je Sabljak pozvan na razgovor nakon obavijesti pučke pravobraniteljice, kojoj je Sabljak u dopisu naveo da traži da ga primi glavna državna odvjetnica kako bi joj "prezentirao novootkrivene dokumente vezano za navode da su službene osobe zataškale protupravne radnje kojima je u Australiji i SAD-u isplaćen i prisvojen državni novac".

"Šefica DORH-a će dokumente dati Uskoku"

Sabljak je, dodaju, na sastanku predao dokumentaciju "kojom nije ranije raspolagao pa ju nije mogao ranije predati niti priložiti kaznenoj prijavi".

"Glavna državna odvjetnica upoznala je Damira Sabljaka da će preuzeti dokumenti biti dostavljeni Uskoku koji će ih razmotriti i, ako to ocijeni potrebnim, pozvati ga kako bi mogao dati eventualna dodatna pojašnjenja", stoji u priopćenju.

Grmoja je ranije u srijedu izjavio da je Sabljak pozvan na razgovor u DORH četiri godine od podnošenja kaznene prijave zbog zataškavanja nezakonitosti u veleposlanstvima. Dodao je da je poziv na razgovor uslijedio nakon što je sa Županijskog suda došao zahtjev za skidanje imuniteta ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 11:58