StoryEditor
ako se blokada nastavi

Đonlagić: Od studenog isplate iz državnog proračuna više neće biti moguće

Piše desk  /  09.09.2021., 09:25h
Kako kaže, za provođenje navedene ustavne odredbe neophodna je odluka o privremenom financiranju Vijeća ministara BiH koja se donosi četiri puta godišnje.

Bez odluke Vijeća ministara BiH, a čiju sjednicu saziva predsjedatelj Zoran Tegeltija, nijedna novčana obveza, koja će nastati od 1. listopada, već od studenog neće moći biti plaćena iz proračuna institucija BiH.

Kazao je to u izjavi za Klix.ba Dženan Đonlagić, prvi zamjenik predsjedatelja Komisije za proračun Zastupničkog doma Parlamenta BiH, govoreći o tome što će se događati nakon 30. rujna kada istekne odluka o privremenom financiranju.

Đonlagić podsjeća da primjena privremene osnove u praksi znači da Vijeće ministara BiH, a na prijedlog državnog ministarstva financija, svojom odlukom omogućava tzv. privremeno financiranje.

"Razlika je u odnosu na entitetske proračune, kada privremeno financiranje može trajati do 31.3., na razini institucija BiH, privremeno financiranje ide, po Ustavu, cijelu fiskalnu godinu", kaže Đonlagić.

Kako kaže, za provođenje navedene ustavne odredbe neophodna je odluka o privremenom financiranju Vijeća ministara BiH koja se donosi četiri puta godišnje.

"Prema mom mišljenju, sada je vrlo izvjesno da, ako Vijeće ministara BiH ne donese odluku za period 1.10. - 31.12.2021., sve isplate iz državnog proračuna početkom studenog se neće moći izvršiti. Jedini automatizam je servisiranje vanjskog duga i međunarodnih obveza države", kaže Đonlagić.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:44