StoryEditor
df

Đonlagić se nada reakciji visokog predstavnika i OHR-a

Piše fena  /  28.10.2021., 17:46h
Zastupnik Komšićeve Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić, nakon današnjeg obraćanja visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta članovima tog doma, novinarima je kazao da je s bh. strane bilo vrlo bitno naglasiti Schmidtu da proces ukidanja državnih zakona i institucija već teče i da ima najava o nastavku te prakse.

- Vrlo opasna pojava u tom kontekstu jeste pitanje Oružanih snaga u Bosni i Hercegovini iako ne umanjujem značaj ni Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća niti sistema indirektnog oporezivanja, Agencije za lijekove i drugih - kazao je Đonlagić.

Njegovo (Đonlagićevo) pitanje visokom predstavniku, dodao je, odnosilo se na pravnu odgovornost OHR-a, osim političke i moralne, da reagira u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema Đonlagićevoj izjavi, iz Schmidtovog izlaganja proizilazi da reakcija OHR-a i visokog predstavnika, u tom slučaju ‘ne bi bila nemoguća‘ jer njegova dužnost ne nosi samo prava već i obvezu da u skladu s Aneksom 10, snosi i pravnu odgovornost.

Đonlagić naglašava da se u kontekstu urušavanja ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine primarno očekuje službena zakonska reakcija domaćih pravosudnih institucija, najkonkretnije Tužiteljstva BiH, ali da se ne može umanjiti ni odgovornost visokog predstavnika. 

- Ukoliko procesi zaista krenu u pravcu u kakvom se najavljuju - a imamo već dešavanja u vezi s Agencijom za lijekove; pa krene s Visokim sudskim i tužiteljskim vijećem, Oružanim snagama, indirektnim oporezivanjem, to je, po mom mišljenju nedvosmisleno urušavanje pravnog poretka Bosne i Hercegovine i u tom kontekstu, očekujemo reakciju prije svega domaćih pravosudnih institucija, ali i visokog predstavnika - Đonlagićeve su riječi.

Odgovarajući dalje na pitanja novinara, ovaj zastupnik Demokratske fronte određeni dio Schmidtovog obraćanja doživio je kao upozorenje da građani koji bi eventualno prihvatili putne dokumente s prethodnim potpisima entitetskih agencija i institucija, a koje inače nemaju ugovore s Europskom unijom, neće moći putovati izvan Bosne i Hercegovine jer zemlje Europske unije ne bi prihvaćale takve dokumente budući da njihovo izdavanje ne potiče od učinka državnih institucija kao što su IDEEA-a, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, određene agencije.

- To samo pokazuje kakve negativne implikacije mogu prouzročiti negativni potezi ljudima koji prihvate takve odluke i upuste se u avanturizam - Đonlagićeve su riječi.

Obraćanje predsjednika HDZ-a Dragana Čovića Schmidtu o odnosima stranaka kao unutrarnjem pitanju Parlamentarne skupštine pa i u kontekstu funkcioniranja parlamentarne većine, Đongalić je doživio kao „promašenu temu“ za Schmidta zbog čega nije ni imao reakciju u vezi s tim. Današnja tema, podsjeća Đonlagić, bilo je Schmidtovo obraćanje Domu.

Đonlagić kaže također da aktualni saziv Vijeća ministara BiH, predvođen Zoranom Tegeltijom, apsolutno nije ispunio obaveze što prvenstveno proistječu iz Mišljenja Europske komisije za Bosnu i Hercegovinu, a prvenstveno set reformskih zakona neophodnih da bi država dobila kandidatski status.

Klubovi zastupnika u Zastupničkom domu više su od Vijeća ministara predlagali zakonska rješenja naročito u kontekstu ispunjavanja preporuka iz mišljenja Europske komisije, zaključio je Đonlagić.

04. listopad 2023 09:34