Article_Top_970x250

Đonlagić: HDZ i SNSD su rušenjem novog zakona onemogućili da cjepivo već bude raspoloživo

Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte

Đonlagić: HDZ i SNSD su rušenjem novog zakona onemogućili da cjepivo već bude raspoloživo

sij 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić, ovim putem ispred Demokratske fronte želi podsjetiti javnost Bosne i Hercegovine na posljedice obaranja prijedloga novog Zakona o javnim nabavkama BiH.

"Poznato je da su HDZ i SNSD, uz pomoć tihe nezainteresiranosti i nekih drugih partija na Ustavnopravnoj komisiji, blokirali prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama BiH", priopćeno je iz DF-a.

"Danas kada svjedočimo usporenoj proceduri nabavke cjepiva i kada smo od strane Gorana Čerkeza, pomoćnika ministra za javno zdravlje Federacije BiH, (HDZ) u prilici slušati vapaje o tome kako je potrebno izmjeniti Zakon o javnim nabavkama BiH, možemo samo sa žalošću konstatirati da unatoč naporima DF-a, taj zakon nije usvojen, zbog čega trpe svi građani Bosne i Hercegovine", dodali su.

Podsjećaju na riječi pomoćnika federalnog ministra zdravstva Gorana Čerkeza da je potrebno izmijeniti dva zakona i omogućiti direktnu nabavku cjepiva.

"Da HDZ BiH, stranka čiji članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu namjerno 'obarali' prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama BiH, problem bi bio riješen još prije nekoliko mjeseci", navodi se.

Naime, zastupnici Kluba Demokratske fronte (DF) su prije nekoliko mjeseci u parlamentarnu proceduru uputili novi Zakon o javnim nabavkama BiH, ali nikada nije došao u državni parlament na raspravu, jer je dva puta zaredom "srušen" u komisijskoj fazi.

"Prema tome, nemojte da generaliziramo. Vjerujemo kako znate da su članovi Ustavnopravne komisije iz redova HDZ-a, pa i SNSD-a, iz razloga politikanstva i onemogućavanja državnih institucija da rade bolje, ovo što konkretno govorite, upravo oni blokirali", poruka je Dženana Đonlagića.

Dnevnik.ba