StoryEditor

Đonlagić: "Gore od ovoga samo može biti da BiH sklizne u anarhiju"

Piše D  /  13.11.2019., 06:11h

Od sjednice zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i sjednice Doma naroda PS BiH, Đonlagić je kazao kako ne očekuje ništa spektakularno:

"Prema informacijama koje imam, klub zastupnika SNSD-a nije dostavio prijedlog članova za komisije koje su neophodne za normalno funkcioniranje oba doma. Sve dok se ne odblokira rad u smislu imenovanja, Parlament BiH je institucionalno blokiran, i blokiran je od strane poslaničkog kluba SNSD-a u Predstavničkom domu i kluba hrvata HDZ-a. I to je sinkronizirano djelovanje. Ta institucionalna blokada se prvi put događa u političkom životu BiH."

Kazao je kako Denis Zvizdić snosi dio odgovornosti zbog toga što je u rukovodstvu Parlamenta BiH, no da SNSD sa blokadu ove institucije ipak snosi najviše odgovornosti.

"Ako govorimo o onome šta dalje u ovoj situaciji. Samo gore od ovoga može biti da BiH sklizne u anarhiju, odnosno da se prvi put dogodi da se formira parlamentarna većina bez da je BiH ispunila svoju domaću pravnu obavezu i međunarodnu pravnu obavezu. Ovde se ne radi samo o ANP-u. On jeste povod za blokadu od strane SNSD-a, ali je suštinski uzrok ove blokade - zaustavljanje puta BiH u NATO integracijama", zaključio je Đonlagić.

Objasnio je i zašto smatra da je vrhunski prioritet NATO, a ne Europska unija:

"Točno je da tapkamo i u EU integracijama, ali smo po prvi put dobili poruku koja je loš signal poslan iz Francuske. Zbog tog signala možemo reći da je vrhunski prioritet NATO integracije, pa tek onda EU. Ne znam zašto (opozicija u RS) slijepo slijede politiku SNSD-a. To je možda ključni razlog zašto će dugo ostati opozicija."

Đonlagić je podržao inicijativu PDP-a i SDS-a za deblokiranje državnog parlamenta, ali je rekao kako nema smisla sa njima praviti većinu jer svejedno neće biti dogovora oko ANP-a, te da konkretnih razgovora sa njima nije ni bilo.

"Realno mislim da (Inicijativa) ima šansu da dobije dovoljan broj ruku. Te 22 ruke mogu činiti većinu. No, ne postoji ta pozicija, to imenovanje, ta fotelja zbog kojeg bi zaustavili NATO put BiH. Mi smo tu konzistentni, to je naš politički stav. Tu apsolutno ne popuštamo. Sada je više nego izvjesno da BiH treba taj sigurnosni kišobran", kazao je Đonlagić.

Zaključke s Narodne skupštine RS ocijenio je kao opasne:

"Za razliku od nekih koji su to komentirali kao pamflet ili bacanje prašine u oči od strane Milorada Dodika i SNSD-a, ja mislim da je to vrlo ozbiljna stvar. Sa kratkoročnog aspekta to možemo posmatrati kao da Milorad Dodik želi da pokaže Narodnu skupštinu kao državnu instituciju, ali sa dugoročnog aspekta mislim da je to vrlo opasan proces i da je to politička agenda Milorada Dodika koji ne mora sutra biti realizovana. S onim setom Zaključaka pokazuje se pravac budućeg djelovanja te politike. I do sada je ta politika Milorada Dodika udarala na državne institucije, na OHR; međutim, prvi put se desio jedan ozbiljni pokušaj udara na finasijcki sistem BiH."

Visokog predstavnika u BiH je kritizirao jer ne koristi bonska ovlaštenja, nego samo "deklarativno osuđuje".

Komentarao je i izjavu Emmanuela Macrona da je BiH "tempirana bomba" rekavši da je strašno doživio tu "nepotrebnu" izjavu koja je, prema njegovom mišljenju, apsolutno netočna. Dodao je da u BiH postoji najrigoroznije zakonodavstvo kada su u pitanju borci na stranim ratištima, te da je u Francuskoj broj takvih boraca mnogo veći nego u BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:25