StoryEditor
komšićev radikal

Đonlagić (DF): Narod će odlučiti hoćemo li imati 2:1 ili 1:2 u Predsjedništvu

Piše desk  /  04.07.2022., 12:23h

Generalni tajnik Demokratske fronte i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Dženan Đonlagić predao je danas kandidatske liste DF-a u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH za predstojeće izbore te najavio nastavak borbe za majorizaciju i protiv Ustava i temelja BiH.

Koalicija Željko Komšić za građansku državu" (DF - GS) će imati kandidate na svim razinama vlasti, a sudjelovat će i u okviru koalicije Pokret u Republici Srpskoj gdje prvi put očekuju da će imati zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a.

"Izlazimo s vrlo jasnom porukom i idejom kako vidimo buduće uređenje BiH na građanskim principima. Želimo tu ideju i programsku deklaraciju suočiti u političkoj areni BiH i tražiti podršku građana da konačno BiH uredimo po onim vrijednostima kakve važe u svim zemljama članicama EU, a to je jednaka vrijednost glasa i da smo svi jednaki pred ustavom i zakonom. Ta politička ideja za građansku državu BiH predstavlja našu ključnu političku poruku", rekao je Đonlagić.

Na novinarsko pitanje kako komentira poziv Dragana Čovića "probosanskim" strankama da na svoje liste ne stavljaju Hrvate, tajnik DF-a je kazao da "to predstavlja samo jedan u nizu aparthejdskih i diskriminatornih poziva koncepta politike HDZ-a i HNS-a".

"Mi upravi građansko uređenje BiH suprotstavljamo modelu koji propagiraju HDZ i HNS. To su potezi politike koja je personalizirana s predsjednikom HDZ-a. Mi želimo jednaku državu za sve ljude ove zemlje, individualna temeljna građanska prava", rekao je.

Đonlagić je kazao da će se "građani BiH na ovim izborima opredijeliti žele li buduće uređenje BiH na principima građanskog društva ili etničkih torova".

"To će biti jedina dilema ovih izbora. Naša poruka je da se narod odluči želi li u Predsjedništvu BiH imati odnos 2:1 u korist BiH ili protiv BiH", zaključio je radikalni zastupnik DF, prenio je njegove riječi Klix.ba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:09