StoryEditor
Karen Donfried

Donfried: "Građani BiH imaju osnovno demokratsko i ustavno pravo da sudjeluju u fer izborima"

Piše desk  /  27.04.2022., 19:18h
Pomoćnica američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Karen Donfried sastala se danas s liderima u oblasti politike, odbrane i civilnog društva kao s visokom predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, a nakon sastanka podijelila je s javnošću svoje viđenje situacije u državi.

Donfried je naglasila kako joj je ovo bio prvi posjet u ovoj funkciji Zapadnom Balkanu te je poručila kako je tijekom današnjih sastanaka stekla predstavu o težini problema u BiH.

"Uviđam zašto mnogi smatraju da je ovo najteži period od kraja rata. Opet sam istakla podršku SAD Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničnosti. SAD žele da BiH bude funkcionalna, efikasna i odgovorna država uz časno i pošteno sudjelovanje lidera svih stranaka", rekla je pomoćnica.

Pojasnila je kako Washington želi da i entiteti unutar BiH budu funkcionalni.

"To znači da se BiH mora ponovno fokusirati na vraćanje funkcionalnosti državnim institucijama i na reforme koje su potrebne da bi zemlja napredovala na svom euroatlantskom putu", ističe Donfried.

Tijekom posjeta, Donfried je rekla kako je danas poslala jasnu poruku da bojkotiranje, blokade i pokušaji podrivanja države jesu destabilizirajući i opasni i da s tim treba prestati.

"SAD ne nastoje ukinuti Republiku Srpsku, ali SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo Republike Srpske nastoji razbiti državu. Lideri na svim razinama nvlasti imaju odgovornost da provode vlast inkluzivno uz poštivanje svih građana BiH,i da rade zajedno da bi podržali reforme i ulaganja od kojih će svi imati koristi", istakla je američka dužnosnica.

Naglašava kako će Sjedinjene Američke Države i dalje pozivati na odgovornost sve lidere po pitanjima korupcije ili destabilizirajućeg djelovanja.

"Razgovarala sam s bh. dužnosnicima i o ničim izazvanoj agresiji Rusije na Ukrajinu. SAD cijene činjenicu da su se zemlje Zapadnog Balkana, uključujući BiH, pridružile demokracijama širom svijeta u osudi brutalnog ruskog rata protiv Ukrajine", rekla je Donfried.

Na kraju, naglasila je kako želi još jednom podvući da građani BiH imaju osnovno demokratsko i ustavno pravo da sudjeluju u fer izborima.

"Nadali smo se da će biti postignut dogovor o izbornoj reformi kojim bi se poboljšao kvalitet izbora za sve građane, te uvažila pitanja koja su važna za konstitutivne narode u BiH. Nažalost, HDZ BIH i SDA nisu imale hrabrosti za kompromis koji je sam po sebi središnji element Daytonskog mirovnog sporazuma, te nisu postigle kvalitetan dogovor", poručila je.

U zaključku, američka dužnosnica je naglasila kako se lideri moraju fokusirati na izbore u listopadu.

"Ne postoji ni pravni, ni tehnički ni politički razlog za njihovo odlaganje. Sjedinjene Američke Države žele pomoći BiH. Međutim, mi ne možemo uraditi posao izabranih političkih lidera čija je odgovornost da se maknu od nacionalizma i korupcije i da rade na odgovornoj provedbi vlasti, na postizanju kompromisa i pomirenja", zaključila je na kraju svog obraćanja Karen Donfried.

Dnevnik.ba

09. travanj 2024 01:08