StoryEditor

Donald Trump mahao papirom pa slučajno otkrio pojedinosti sporazuma s Meksikom

Piše D  /  12.06.2019., 10:06h

Prije toga Trump je odbio novinarima otkriti planove, navodeći kako su oni tajni.

Međutim, otkrio ih je mašući potpisanim dogovorom, što su snimili fotografi, uvećali i na taj način otkrili detalje sporazuma.

U njemu se navodi plan da se Meksiko proglasi "sigurnom trećom zemljom", uz ostale pojedinosti koje je već u ponedjeljak objavio meksički ministar vanjskih poslova.

Kad bi Meksiko bio sigurna treća zemlja, zahtjevi za azilom procesuirali bi se tamo, a ne u SAD-u.

U dokumentu se također kaže da se Meksiko obvezao preispitati svoje zakone kako bi mogao postati sigurna treća zemlja.

Tekst navodi i regionalni plan o azilu u koji bi bilo uključeno nekoliko zemalja Latinske Amerike, koje bi obrađivale zahtjeve za azilom.

Sporazumom potpisanim u petak traži se da Meksiko ograniči priljev migranata u Sjedinjene Države kako bi izbjegao uvođenje carina.

Meksička vlada krenula je u utorak s provedbom sporazuma postignutog s američkim predsjednikom.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador najavio je osnivanje posebnog povjerenstva na čelu s ministrom vanjskih poslova Marcelom Ebrardom za provedbu obveza Meksika prema tom sporazumu.

Prvi potez vlade bit će slanje 6000 pripadnika nacionalne garde na južnu granicu s Gvatemalom, rekao je Ebrard na tiskovnoj konferenciji.

Trump je objavio u petak da je postignut sporazum s Meksikom kojim su izbjegnute carine na robu iz te zemlje, a u ponedjeljak je izrazio nadu da će stroži meksički zakoni o imigraciji smanjiti napetosti.

Meksiko ima 45 dana da znatno smanji broj migranata koji dolaze do američko-meksičke granice ili će ponovno biti suočen s prijetnjom nametanja carina, prenosi Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:21