StoryEditor

DONACIJA VLADE MAĐARSKE za studentski dom Dompes u Mostaru

Piše D  /  17.04.2018., 10:04h

Vlada spomenute države je potpomogla ovaj projekt koji je od velikog značaja za mlade koji nisu u mogućnosti plaćati studentski smještaj, a iz drugih gradova dođu u naš grad studirati.

Pomoć Dompesu na dva područja

Soltész Miklós, zamjenik ministra za vjerska pitanja u Vladi Mađarske jučer je pojasnio kako su Dompesu pomogli na dva područja.

”Prvo smo dali novac za izgradnju kuhinje, a poslije toga smo donirali za kompleks na prvom katu kako bi se izgradile tri sobe. A to je otprilike iznos od 40 tisuća eura. Osim Dompesa od projekata koji su vezani za katoličku vjeru Vlada Mađarske je financirala i projekt postavljanja znakova na mađarskom jeziku u Međugorju, pošto veliki broj mađarskih turista dolazi u ovo hercegovačko svetište”, kazao je Miklós za Dnevni list.

Na pitanje o eventualnoj pomoći za druge Studentske centre u Bosni i Hercegovini kao što je primjerice pomoć za izgradnju Studentskog centra Univerziteta Džemal Bijedić koji je također trenutno u fazi izgradnje, zamjenik ministra za vjerska pitanja u Vladi Mađarske  Soltész Miklós kazao je kako će ova Vlada Mađarske imati još jedan ciklus jer je dobila treći mandat, te će samim time biti prilike za uspostavljanjem suradnje i s drugim  obrazovnim institucijama u BiH.

”Bilo bi nam drago da surađujemo i sa drugim Sveučilištima i u okviru toga ja se nadam da će doći do situacije da može pomoći i Univerzitetu ‘Džemal Bijedić’. Mađarska je uvijek osjećala solidarnost prema Bosni i Hercegovini, još za vrijeme rata i to će ostati tako. Mi ćemo nastojojati pomoći svim ljudima ovdje koji imaju takve potrebe. Mi želimo, da ovdje u Bosni i Hercegovini vlada mir, i ne samo to, već da dođe do razvoja zemlje”, istaknuo je Miklós.

Zahvala Vladi Mađarske 

Fra Iko Skoko se zahvalio se Vladi Mađarske koja je darivala novac za Studentski dom.

”Među brojnim darovateljima mađarska Vlada za studentski dom Dompes darovala je 75 tisuća maraka. Povodom toga, želimo se zahvaliti Vladi Mađarske, s nadom da će nam i dalje pomoći. Ovom prilikom smo otvorili tri studentske sobe. Sa nama je danas bio Soltész Miklós zamjenik ministra za vjerska pitanja u Vladi Mađarske. Htjeli smo na ovaj način zahvaliti Vladi Mađarske i mađarskom narodu.  Ali,  isto tako željeli smo da ministar vidi gdje je donirani novac otišao tj. da se vidi da nije ‘nestao’  Inače, prezadovoljan sam kako događanja oko Dompesa idu. Krenulo se s nule, ali malo-pomalo i evo već se otvaraju sobe, završava se estrih. Neki dijelovi su već završeni, kao što je npr. kuhinja i Centar za dijalog”, kazao je fra Skoko za Dnevni list.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 14:32