StoryEditor
odgovorio na pitanje

Don Damir Stojić savjetovao katolkinju o samozadovoljavanju u snu: Odupiri se, pa i "do krvi"

Piše Desk  /  14.10.2021., 08:07h
Don Damir Stojić, svećenik poznat, među ostalim, po tome što voli odgovarati na pitanja katolika o seksu i seksualnim temama, dao je svoje mišljenje i na samozadovoljavanje u snu.

Naime, Stojić odgovara na pitanja na portalu Bitno.net, a jedna djevojka ga je pitala je li grijeh samozadovoljavanje u snu i treba li to ispovjediti.

"Do prije godinu dana sam se borila s pornografijom i samozadovoljavanjem, a sada kada sam to prestala, često mi se dogodi da u mislima ili u snovima vidim te slike. No to nije sve. Često dok spavam, osjećam kao da to činim i to me uvijek probudi. Ne znam jesam li sanjala da to činim ili sam stvarno počinila grijeh samozadovoljavanja. I sada ne znam trebam li to ispovjediti kad ne znam je li to bio san ili stvarnost. Molim vas, pomozite mi", glasi pitanje.

"Ispovijed nam briše grijehe, ali ostaju nam određene njihove posljedice. Slično kao kada dijete razbije loptom prozor, ispriča se i bude mu oprošteno. Ali šteta - razbijen prozor - i dalje ostaje i tu štetu treba posebno popravljati", započeo je opširan odgovor.

"Moguće je da čovjek do neke mjere bude svjestan onoga što čini u snu, odnosno polusnu. U toj mjeri treba se i pokajati i ispovjediti. Međutim, vrlo je teško moguće da osoba u tom stanju bude sasvim svjesna onoga što čini, tako da se u pravilu ne radi o teškim grijesima. Osim toga, dok osoba i dođe do određene svijesti, može već biti tako spolno uzbuđena da dovršetak čina ne predstavlja neki autentičan slobodan izbor, nego jednostavno slabost i nemoć oduprijeti se tada već presnažnoj napasti", napisao je te dodao da je riječ o "klasičnoj taktici neprijatelja."

"Radi se o klasičnoj taktici neprijatelja - kada na svjesnoj razini osoba prekine privrženost na grijeh, đavao napada na podsvjesnoj razini, u snu. Zapravo je to na neki način i pomoć za naš duhovni život jer bolje uviđamo kako se grijehom zlo duboko uvlači u sve dijelove našega bića i zarobljuje nas", napisao je, među ostalim.

"Svakako te potičem da ustraješ u ovoj borbi i da činjenicu svoje slabosti ne uzimaš kao opravdanje, nego da se odupireš koliko god možeš, pa i 'do krvi', kako kaže sveti Pavao. Međutim, ako i sagriješiš, ili se barem osjećaš prljavo zbog takvih snova, nemoj gubiti mir. Naime, neprijatelj upravo želi tako uvući u tvoje srce najprije nemir, zatim očaj. Tako te odvoji od Gospodina, a onda si gotova. Samo je pitanje trenutka kad ćeš tresnuti.

Stoga ti zadrži poniznost i kada ti se to dogodi, pomoli se, predaj to Gospodinu, pokaj se koliko si svjesna krivnje, vjeruj da ti Gospodin oprašta, zamoli ga za snagu da se možeš ubuduće snažnije oduprijeti i nastavi dalje vedro i mirno", savjetovao je Stojić.

"Također, takvi snovi mogu služiti kao određeni 'barometar grešnosti' po kojem nam Gospodin govori. U tim slučajevima takvi snovi nas upozoravaju na prisutnost grijeha u našem životu (koji uopće ne mora biti bludnost!)" zaključio je, prenosi Index.

Dnevnik.ba

04. veljača 2023 22:14