Article_Top_970x250

Domovinski pokret: Plenković vladu sastavlja protuustavno stečenom većinom

problematiziraju legalnost izbora

Domovinski pokret: Plenković vladu sastavlja protuustavno stečenom većinom

srp 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: faH

Karolina Vidović Krišto, koja je u Sabor izabrana na listi Domovinskog pokreta, u četvrtak je rekla da je Ustavni sud 2011. donio odluku o neustavnosti 11. i 12. izborne jedinice, ustvrdivši kako Andrej Plenković "vladu sastavlja protuustavno stečenom većinom".

Ustvrdila je kako su od 2011. imamo protuustavni izborni ciklusi, uključujući i ovaj posljednji. "Na to sustavno upozoravamo već godinama, no izuzetno se teško s time probiti u 'mainstream', a Vlada šuti", istaknula je Vidović Krišto na konferenciji za novnare.

Plenković kao dosadašnji, a prema izbornim rezultatima, vjerojatno i budući premijer, kaže, svjesno krši Ustav i upravo zahvaljujući protuustavnim izbornim jedinicama 11. i 12. namjerava formirati novu Vladu.

Krišto je navela kako hrvatski Ustav u svojim temeljnim odredbama jamči jednakost i nakon niza zahtjeva za ocjenom ustavnosti 11.i 12. izborne jedinice, koje su očito diskriminacijske.

Ustavni je sudu, kazala je, u srpnju 2011. donio odluku da su protuustavne. Citirala je odluku prema kojoj  ustavnopravno nije dopušteno unaprijed zakonom jamčiti i određivati broj zastupničkih mjesta za bilo koju manjinu po bilo kojoj osnovi, nacionalnoj, etničkoj , jezičnoj, spolnoj, dobnoj, obrazovnoj,imovinskoj, mjestu boravka, prebivališta i drugoj.

Priznavanje unaprijed zastupničkih mjesta za pripadnike neke manjine u okviru općeg izbornog sustava po naravi stvari uzrokuje narušavanje jednakog izbornog prava, rekla je Vidović Krišto.

Pozvala je novinare da od tehničkog premijera Andreja Plenkovića zatraže očitovanje vezano uz "svjesno kršenje Ustava i Ustavom zajamčene jednakosti i svjesno očuvanje neodrživog izbornog zakona" proteklih devet, odnosno u njegovom slučaju četiri godine.

Također je pozvala Plenkovića da se očituje vezano uz nakanu da "protuustavno stečenom većinom formira novu Vladu".

Na novinarsku tvrdnju da je Ustavni sud utvrdio da svih 10 izbornih jedinica nisu u skladu s Ustavom zato što u njima glasovi ne vrijede jednako jer su odstupanja daleko veća od dopuštenih pet posto, Krišto je uzvratila protupitanjem bi li onda trebalo problematizirati sve izborne cikluse od 2010. do danas koje je ignorirao i tadašnji premijer Zoran Milanović, kao i dosadašnji Andrej Plenković.  

Hrvatska javnost ima pravo znati do kada se misli vladajuća elita igrati s Ustavom i kršiti propise, zakone i Ustav vlastite zemlje, drži Krišto.

Novinarsku ocjenu kako im vjerojatno to ne bi smetalo da je nezavisna lista Željka Glasnovića, koju su podržali, osvojila mandat u 11. izbornoj jedinici, Krišto je odbacila naglasivši da na taj problem upozoravaju već godinama, ali se s time ne mogu probiti u javnost. 

Upitana hoće li podnijeti ustavnu tužbu, Krišto je rekla kako je na temelju zahtjeva za ocjenu ustavnosti iz 2011. donesena odluka Ustavnog suda, upitavši koliko ih je još potrebno. Napomenula je kako je niz udruga i institucija za ljudska prava zatražilo ocjenu ustavnosti 11.i  12. izborne jedinice.

Na upit zašto problematiziraju samo 11. i 12. izbornu jedinicu kada su u nekim drugim odstupanja i do 25 posto, jer glas u jednoj ne vrijedi isto kao i u drugoj, Krišto je odgovorila kako je problem svako kršenje Ustava i zakona.

Krajnje je vrijeme da se o tome glasno progovori s obzirom da se to pitanje godinama ignorira, istaknula je.  

Podsjetila je kako 11. izborna jedinica obuhvaća hrvatske državljane koji žive izvan Hrvatske, a 12. hrvatske državljane koji pripadaju manjinskim etničkim skupinama.

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, upitan hoće li inzistirati na potpredsjedničkom mjestu u Saboru, rekao je kako prije svega treba ispitati što misli "druga strana" o pitanju neustavnosti 11. i 12. izborne jedinice, a onda razgovararti o svemu ostalome.  Mi tu nismo zbog fotelja i to pitanje je nevažno, poručio je.

Škoro je uzvratio kako očekuje od Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića da se očituju o neustavnosti 11. i 12. izborne jedinice.

Na pitanje smatra li da su rezultati parlamentarnih izbora nelegalni, Škoro je rekao kako to treba pitati nadležne za organizaciju u provedbu izbora.

Dnevnik.ba