StoryEditor
‘SANKCIJE NISU RJEŠENJE‘

Dominik Raškaj za Dnevnik.ba: Europi odgovara kriza u BiH jer u bh. građanima vidi potencijalnu radnu snagu

Gabrijela ArapovićPiše Gabrijela Arapović  /  14.01.2022., 12:40h
Politička situacija u državi odavno nije bila u ovolikoj mjeri uzavrela. Koliko je ovoga puta kriza ozbiljna, svjedoče i kontinuirane intervencije iz Washingtona i Bruxellesa koji se od ratnih godina nisu ovoliko zanimali za malu, stabilno nestabilnu BiH.

I dok zapaljiva retorika političkih predstavnika osvaja regionalne, ali i svjetske medije, rijetko tko se ovih dana zapitao koliko ova cjelokupna politička igra utječe na egzisteniju svih građana BiH.

Jedini jasan i konkretan potez međunarodne zajednice za rješavanje aktualne krize u BiH bile su nedavne američke sankcije dužnosnicima Republike Srpske, uključujući srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika kojega optužuju kao glavnog krivca za sve nepravilnosti kojima svjedočimo. 

AMERIKA I EU SAMO SANKCIJAMA POKUŠAVAJU PRONAĆI RJEŠENJE

Ne ulazeći u politički sadržaj takvoga poteza, stručnjak za marketing i odnose s javnošću koji radi za portale posao.hr i boljiposao.com Dominik Raškaj za Dnevnik.ba objasnio je da on ne može donijeti nikakvo dobro bh. građanima, a jedinu korist od takvih odluka imala bi možda Europa gladna radne snage.

"Koliko sankcije nisu rješenje za Republiku Srpsku, najbolje znaju poslodavci iz cijele Bosne i Hercegovine pa i oni iz Federacije. Ovih dana smo svjedoci napete političke situacije gdje se traže oštre sankcije, kako one političke tako i ekonomske, što direktno ide na štetu poslodavcima u Republici Srpskoj, a u konačnici i Federaciji i njenim građanima", kazao je Raškaj.

Naglašava da će zbog političkih prepucavanja ispaštati i Federacija uvođenjem sankcija u prilivu novčanih sredstava. 

"Ono što je važno napomenuti, zanimljiva je činjenica da Amerika i Europska unija samo sankcijama pokušava naći rješenje. Upravo ovakva trenutna politička situacija odgovara Europi kako bi nadoknadila jednim dijelom potražnju kvalitetne radne snage koju vidi najviše u bh. građanima. A građane koje slabo netko pita što misle o tome zbog političkih prepucavanja upravo napuštaju Bosnu i Hercegovinu", opisao je.

GUBITAK  VAŽNIH ULAGAČA IZ SVIJETA ZBOG MEDIJSKIH SUKOBA

Dok se neki raduju sankcijama poslodavci su, objašnjava naš sugovornik, zabrinuti jer većina tvrtki iz Federacije zajedno surađuje s tvrtkama iz Republike Srpske te zajedno nastupa na tržištima diljem Europe. 

"Mi kao portal posao.hr i BoljiPosao.com kao vodeća tvrtka za posredovanje u zapošljavanju u regiji kontinuirano komuniciramo s klijentima koji negoduju kako zbog loših odnosa vlasti prema ekonomiji BiH, ali isto tako zbog nezaustavljanja odlaska kvalitetne radne snage. Vi kada pitate obične građanine kako u Sarajevu tako i  Banja Luci vidite da većinu njih ne zanimaju politička prepucavanja te smatraju da je sve ovo predizborna igra. Također većina njih se žali da kako zbog konstantnog spominjanja sukoba u medijima gubi važne ulagače iz Europe i svijeta koji ne žele riskirati i ulagati u zemlju gdje se spominju sukobi", navodi.

Raškaj je istaknuo da on osobno ne podržava ni jednu političku opciju i da je u konačnici njemu i njegovoj tvrtki važna samo ekonomska stabilnost i napredak poslodavaca te upravo zbog sankcija to nije vijest zbog koji bi svi bili sretni. 

"Kako nekom stranom ulagaču objasniti da ni većina stanovništva nije za sukobe koji se spominju u svim svjetskim medijima. Ako mislimo zadržati radnu snagu trebamo se bazirati na kompromise i mirne pregovore, a onda i na regionalnu suradnju da bi određenim mjerama zaustavili radnu snagu. Pored toga moramo se okrenuti i drugim tržištima i investicijama iz Turske, a koje najbolje koristi Srbija", zaključuje.

Dnevnik.ba

02. listopad 2022 22:15