StoryEditor
hnk mostar

Dominacija nježnijeg spola: "Ja od jutra nisam stao" večeras u Mostaru

Piše desk  /  25.09.2021., 12:56h
U okviru Međunarodnog festivala komedije ‘’Mostarska liska’’ večeras u 20:00 sati na programu je komedija Hrvatskog narodnog kazališta Mostar ‘’Ja od jutra nisam stao’’, koju je po tekstu hrvatske dramatičarke Une Vizek, na scenu postavio redatelj Dražen Krešić.

 Ja od jutra nisam stao" priča je o četiri prijatelja koji se sastaju na večeri i kartanju. Tada počinju privatne drame pojedinaca sa specifičnom inverzijom u osnovnoj premisi komada, a to je da je to svijet u kojem vladaju žene. U svijetu ove predstave žene na svim vodećim pozicijama u firmama, znanosti, zdravstvu i obrazovanju. Muškarci su submisivni svojim ženama, čuvaju djecu i kuhaju. Unutar toga, prate se njihove osobne priče.

Redatelj Dražen Krešić ističe da je posebna kvaliteta teksta, kao i predstave, to što autorica nepretenciozno pristupa temi ravnopravnosti spolova i što se igra spolnim stereotipima, ali na svakodnevni, ljudski način bez impliciranja velikih filozofskih i političkih tema. 

Kroz ovaj dramski komad pokušava se odgovoriti na pitanje što bi bilo kada bi muškarci i žene zamijenili uloge. Osim dramske tematike koja se nesumnjivo dopala publici, zanimljivo je da uz glumce HNK Mostar u ovoj predstavi jednog od likova igra i Mario Knezović, frontmen grupe Zoster. Osim Knezovića, u predstavi igraju: Jelena Kordić Kuret, Dražen Pavlović, Ivo Krešić, Ivan Skoko. Scenski pokret i koreografiju potpisuje Ena Kurtalić, oblikovanje svijetla Martin Šatović, a kompozitor je Marko Jakovljević.

Dnevnik.ba

28. siječanj 2022 23:36