Article_Top_970x250

Dom naroda usvojio set zakona o trošarinama

Parlamentarna skupština BiH

Dom naroda usvojio set zakona o trošarinama

pro 07, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojio set zakona koji se odnose na trošarine, te je odlučio predložiti ih Zastupničkom domu PSBiH, uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku.

Radi se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sustavu indirektnog oporezivanja u BiH, koje je u parlamentarnu proceduru dostavilo Vijeće ministara BiH, prenosi Fena.

Izaslanici su najprije podržali principe predloženih zakona, nakon čega su odlučili da ih bez razmatranja u nadležnoj komisiji, razmatraju i u drugom čitanju te su ih i usvojili.

Na prijedlog predsjedavajućeg Kluba izaslanika bošnjačkog naroda Halida Genjca, Dom naroda je usvojio zaključak da navedena tri zakona predloži Zastupničkom domu PSBiH kao prijedlog Doma naroda, sa zahtjevom da ih Zastupnički dom razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH je nedavno utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u kojem su, uz suglasnost svih relevantnih sudionika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima jasno definirane namjene i utroška sredstava – priopćeno je ranije iz te institucije.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju trošarine, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Kako je ranije priopćeno iz Vijeća ministara BiH, usvajanje navedenih zakona bi značilo pokretanje velikog investicionog ciklusa u oblasti izgradnje autocesta i cesta na teritoriji čitave BiH, što bi vodilo ka daljnjem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranju novih radnih mjesta.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250