27.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine.ARMIN DURGUT - Pixsell
StoryEditor
sjednica

Dom naroda raspravlja o izdvajanju novca za listopadske izbore, HDZ i SNSD protiv

Piše desk  /  23.05.2022., 13:37h

U Sarajevu se održava sjednica Doma naroda Parlamenta BiH na zahtjev Kluba bošnjačkih izaslanika kako bi se osigurala novčana sredstva za Opće izbore u BiH 2. listopada.

Bošnjački klub predložio je da Dom naroda donese zaključak kojim se nalaže ministru financija Vjekoslavu Bevandi i Vijeću ministara BiH, da u skladu sa Zakonom o financiranju institucija Bosne i Hercegovine, na prijedlog Središnjeg izbornog povjerenstva, donesu Odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 milijuna KM.

Izaslanik Amir Fazlić posjetio je da BiH već drugu godinu zaredom nema proračun. Institucije se financiraju na osnovu odluka o privremenom financiranju koje se donose u odnosu na proračun za 2020, prenosi Klix.

On je kazao da nema zakonskih prepreka da se usvoji predložena odluka u Vijeću ministara BiH.

Dušanka Majkić iz SNSD-a kazala je da Dom naroda nema nadležnost da naloži Vijeću ministara da izdvoji ova sredstva, te da ovu sjednicu nije ni trebalo sazivati.

Ona je podsjetila da su predstavnici RS-a predložili više rješenja, odnosno načina da se osigura novac za izbore.

Lidija Bradara iz HDZ-a rekla je da bi usvajanjem ove odluke Vijeće ministara prekršilo zakon, što je odranije stav HDZ-a kao i obrazloženje ministra Bevande zbog čega nije podržao odluku.

Inače, u zahtjevu se podsjeća da je Izbornim zakonom BiH propisano da sredstva za provođenje izbora trebaju biti osigurana proračunom BiH u roku od 15 dana od raspisivanja izbora, odnosno najkasnije 19. svibnja.

Prijedlogom zaključka predviđa se da Dom naroda naloži Vijeću ministara donošenje odluke o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 milijuna KM na ime rashoda Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za održavanje ovogodišnjih općih izbora.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:47