StoryEditor
rezime sjednice

Državni dom naroda jasan: SIP nije zakonodavac, članovi povjerenstva imenovani nezakonito

Piše Fena  /  23.02.2022., 13:58h
Na sjednici je usvojen i zaključak izaslanice Lidije Bradare

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su na sjednici usvojili zaključak koji su predložili izaslanici iz Kluba srpskog naroda Nikola Špirić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović i Dušanka Majkić, a koji glasi: "Dom naroda podržava inicijativu NSRS za razgovor i dijalog između RS i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka - o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu, te ih poziva na sveobuhvatni dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima u vezi s budućnošću RS i FBiH".

Na sjednici je usvojen i zaključak izaslanice Lidije Bradare, koji glasi: "SIP BiH nije zakonodavni organ niti ima pravo donositi odluke iz nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. SIP nije izabran i imenovan u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH. Tražimo da se članovi SIP-a izaberu i imenuju na osnovi javnog natječaja u skladu s procedurama propisanim Izbornim zakonom BiH".

Izaslanici nisu usvojili Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH u drugom čitanju.

Za taj prijedlog nije postojala entitetska većina te je vraćen Kolegiju Doma na usuglašavanje, a isto je prošao i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Godišnjem izvješću Središnje banke BiH za 2020.

Za usvajanje Izvještaja o radu i poslovanju BHRT-a za 2020. i Programskog i Financijskog plana za 2021. nije postojala entitetska većina i vraćen je na usuglašavanje.

Nije usvojena izaslanička inicijativa Denisa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, u suradnji s entitetskim i drugim vladama, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja te inicijative u Domu naroda PSBiH, načini i u parlamentarnu proceduru dostavi lex specialis zakon o depolitizaciji zdravstvenog sustava u Bosni i Hercegovini.

Podršku nije dobio ni Bećirevićev prijedlog da dnevni red bude dopunjen točkom "Razmatranje informacije Tužiteljstva BiH o provođenju istrage protiv osoba koje su pokrenule antidaytonski i antiustavni postupak pravne secesije bh. entiteta Republika Srpska od međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i nezakonitog rušenja nekih od najvažnijih bh. državnih institucija".

Izaslanici su dali suglasnost za ratifikaciju niza međunarodnih akata i sporazuma.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 17:27