StoryEditor
hitna sjednica

Dom naroda PSBiH prvo razmatra budžet, a zatim dopune Zakona o plaćama i naknadama

Piše fena  /  30.03.2023., 11:09h

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici koja je počela razmatra zahtjev Predstavničkog doma da se Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu razmatra po hitnom postupku.

Nakon toga će razmatrati i zahtjev Predsjedništva BiH da Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se onemogućava rast primanja najviših dužnosnika u institucijama BiH, razmatra po hitnom postupku.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda delegati Šefik Džaferović, Dženan Đonlagić i Zlatko Miletić predložili su izmjenu redoslijeda točaka na način da se najprije razmatra prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH pa potom i prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2023. godinu.

Džaferović je, obrazlažući ovaj prijedlog, kazao da budžet predstavlja plan prihoda i rashoda na osnovu utvrđenih zakona i utvrđenih politika.

- Dakle, on mora biti predvidiv, mora biti određen. Danas imamo jedan zakon koji je planiran kao druga točka dnevnog reda koji direktno utječe na budžet, pa bi onda zbog same prirode i karaktera budžeta, trebalo da utvrdimo svoj odnos prema ovom zakonu o plaćama, a onda da raspravljamo i donosimo odluku o budžetu - pojasnio je Džaferović.

Delegat Dženan Đonlagić je kazao da je s financijskog aspekta vrlo važno da se prvo utvrde sva zakonska rješenja koja utječu na budžet institucija BiH, to je primarno.

Napomenuo je da je i Zastupnički dom državnog parlamenta jučer imao dnevni red u kojem je prvo razmatran Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a onda i prijedlog zakona o budžetu.

Delegat Zlatko Miletić također smatra da je logično da se predloženi zakoni razmatraju tim redoslijedom.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović je kazao kako nema važnijeg dokumenta u ovoj državi od budžeta.    

Predložio je kolegama da zadrže redoslijed kako je predviđen, da se nikakvi pritisci ne prave te vrste, te da se izjasne o jednoj i o drugoj točki.

- Nema razloga da Hrvati budu i protiv druge točke. Ni jednog razloga za to nema. Ali nemojte nas dovoditi u situaciju da vi postavljate pravila igre i onda postavljate kriterije koji apsolutno 'ne drže vodu' za donošenje budžeta - kazao je Čović.

Delegati su nakon rasprave glasali o prijedlogu da se zamjeni redoslijed točaka dnevnog reda i nisu ga prihvatili.     

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 11:17