StoryEditor

Dom naroda PFBiH: Izaslanici smatraju da nitko ne može biti zadovoljan ‘korona zakonom‘

Piše D  /  04.05.2020., 01:05h

Šef Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ivo Tadić na izvanrednoj sjednici tog doma izjavio je da je vrlo nezahvalno braniti zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih uslijed pandemije koronavirusa, poznatiji kao ‘korona zakon‘.

- Puno se od njega očekuje, ali vidjeli smo tijekom rasprava u oba doma Parlamenta i po broju amandmana da nitko nije zadovoljan ovim zakonom. Gospodarstvenici, a čini mi se ni članovi Vlade, nisu zadovoljni - rekao je Tadić.

Ono o čemu je Vlada vodila računa, po njegovom mišljenju, je da se mirovine moraju zaštiti, kao i zdravstveni sektor.

- Ako kriza dugo potraje, bojim se da ne dođe do masovnijeg otpuštanja radnika i da ćemo u drugoj polovini godine opet morati vršiti rebalans proračuna- kazao je Tadić.

Izaslanik Kluba Bošnjaka Elmedin Konaković poručio je da nitko u pogledu ovog zakona nije rekao s koliko točno financijskih sredstava se raspolaže.

Također, izaslanik Kluba Srba Dragan Stevanović uputio je pitanje u pogledu jednog od 12 amandmana, koliko je na ovaj zakon Vlada FBiH uložila, a kojim bi trebalo biti propisano obvezno zdravstveno osiguranje svim građanima Federacije BiH za vrijeme trajanja stanja nesreće.

- Ovaj član je apsurdan jer Zakon o zdravstvenoj zaštiti precizira da FBiH garantira navedenu zdravstvenu zaštitu. Ne vidim materijalna sredstva i tražim da mi se odgovori koja vrsta usluge je predviđena kod besplatnih zdravstvenih usluga - istakao je Stevanović.  

Šef Kluba Ostalih Aner Žuljević smatra da su zakonska rješenja nedovoljna da amortiziraju štete prouzrokovane pandemijom.

- Prije svega, građani ne mogu živjeti od subvencija - dodao je Žuljević.

Zakon predviđa da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom, počevši od obračuna i isplate bruto plaće za travanj 2020. godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće.

- Zamolio bih Vladu da konkretno pripremi ‘korona zakon‘ za kulturu i sport, da vidimo kako ova dva sektora možemo spasiti od posljedica izazvanih pandemijom  - rekao je tijekom rasprave izaslanik Kluba Srba Igor Stojanović. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 04:21