StoryEditor
SARAJEVO

Dom naroda PBiH usvojio HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona

Piše desk  /  15.06.2022., 12:24h

Izaslanici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Izmjene i dopune Zakona je podržalo sedam izaslanika, šest je bilo protiv, dok je jedan izaslanik bio suzdržan. Da bi izmjene i dopune ovog zakona stupile na snagu, potrebno je da ih usvoji i Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Samostalni izaslanik Zlatko Miletić smatra da se ovim prijedlogom Hrvati delegitimiraju u dijelovima Bosne i Hercegovine tamo gdje nisu većina. Izaslanica iz HDZ-a BiH Marina Pendeš mu je replicirala, poručivši da se njime štiti legitimitet Hrvata u područjima gdje to nije bio slučaj.

Jedan od zamjenika predsjedatelja Doma naroda i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je izjavio da prijedlog nije u skladu s onim što su čelnici političkih stranaka 12. lipnja dogovorili u Bruxellesu.

Predsjedatelj Doma naroda i predsjednik HDZ-a Dragan Čović je odgovorio Izetbegoviću.

"Točno da je Izetbegović bio u Bruxellesu, ali je točno da tamo nije usvojen bilo kakav zaključak, niti je bilo što usuglašeno. I da jest, tamo piše da će se izmjenama zakona pristupiti odmah ili najkasnije šest mjeseci kasnije", kazao je.

Izaslanik SDP-a BiH Denis Bećirović je obrazložio zašto smatra da je ovaj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona neprihvatljiv.

"Prva karakteristika ovog prijedloga jest da je ovo suštinski gledano beskoristan prijedlog koji neće rezultirati nikakvim efektom. Svi jako dobro znaju da, ako prođe u Domu naroda, neće proći u Zastupničkom domu. Čemu onda prijedlog? Drugo, HDZ je ovim prijedlogom inaugurirao i pokazao kako izgleda koncept preglasavanja. Ovo je trebao biti usuglašen prijedlog bar onih koji čine parlamentarnu većinu. Poruka HDZ-a je: 'Tamo gdje imamo šansu rado ćemo preglasati druge'. Treća stvar jest antiustavnost. Nije se vodilo računa da Bosna i Hercegovina ima Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Prijedlogom bi se uvela nova asimetričnost u Bosni i Hercegovini, što bi izazvalo dodatne probleme. Ovaj prijedlog ne znači ništa", zaključio je Bećirović.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:59