StoryEditor
sarajevo

Dom naroda od Vijeća ministara zatražio smjenu ministrice Turković

Piše fena  /  29.08.2022., 16:33h

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je na inicijativu članova klubova izaslanika Hrvata i Srba, većinom glasova zatražio od predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) da pokrene postupak smjene aktualne SDA-ove ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

Obrazlažući inicijativu, Lidija Bradara (HDZ) je u ime hrvatskog kluba zastupnika između ostalog kazala da ministrica Turković djeluje neprofesionalno, samovoljno te institucionalno neusklađeno, što šteti međunarodnoj poziciji Bosne i Hercegovine.

Prije glasanja o inicijativi, za smjenu su se deklarativno založili i izaslanica Kluba Srba Dušanka Majkić (SNSD) i dopredsjedavajući Doma Dragan Čović (HDZ) optužujući Turković i za djelovanje samo u interesu njenog političkog miljea, a ne svih konstitutivnih naroda BiH.

Nasuprot njihovim diskusijama, izaslanik Kluba Bošnjaka Asim Sarajlić (SDA) kazao je da poslijeratna Bosna i Hercegovina nije imala boljeg dužnosnika na čelu Ministarstva vanjskih poslova od Bisere Turković, dok je dopredsjedavajući Doma Bakir Izetbegović (SDA) ustvrdio da Turković djeluje upravo suprotno od onoga što su naveli inicijatori njene smjene, a to znači da je njeno zalaganje uvijek u cilju jačanja međunarodnog ugleda BiH.

Izaslanik Kluba Bošnjaka Denis Bećirević (SDP) je prigovorio inicijatorima ministričine smjene i kazao da je zapravo trebalo tražiti smjenu Vijeća ministara BiH jer je, po njegovim riječima, aktualni saziv tog tijela najneučinkovitiji od rata naovamo.

Sjednica Doma naroda je završena, za sutra je najavljeno zasjedanje Zastupničkog doma PSBiH.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 02:08