StoryEditor

Dom naroda FBiH: Bošnjaci manipuliraju Srbima, inzistiraju na entitetskom udaru na državu

Piše Gloria Lujanović  /  27.09.2018., 01:09h

Predsjedavajuća Doma naroda FBiH Lidija Bradara u raspravi je kazala kako je spomenuti zakon je u procueduri još od prošle godine. 

"Treba izvršiti preraspodjelu mandata u Parlamentu FBiH, treba prihvatiti popis stanovništva iz 2013. godine. To ste ispravno primijetili. No ovo nije Izborni zakon FBIH, nego zakon o broju mandata i izbornim jedinicama. Svaka županijska Skupština je mogla donijeti neki ovakav zakon", kazala je Bradara pojasnivši kako se pitanje izbornog zakonodavstva mora rješavati na državnoj razini.

Posebno je istaknula kako je pogrešno donositi ovakav zakon svega sedam dana pred izbore. 

"Žao mi je što se oko ovog zakona diglnula ovliko prašina. Ulogu da mijenjamo Izborni zakon nemamo mi nego Parlamentarna skupštinu BiH. To stoji u presudi ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić", istaknula je Bradara. 

Izaslanik Osman Ćatić, optužio je Bradaru da zajedno sa dopredsjedavajućim federalnog Doma naroda Dragom Puzigaća blokira usvajanje spomenutog zakona. 

"Ja sam postupila po Ustavu FBiH i važećem Poslovniku. Morate navesti čime sam to prekršila Ustav i Poslovniku", rekla je Bradara.

Izaslanik Predrag Kojović je rekao kako se o ovom pitanju treba izjasniti Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa pri ustavnom sudu FBiH.

"Nije mi jasno kako se to ugrožava hrvatski narod ovim zakonom", rekao je Kojović koji je pri tom insistirao da se smijeni Puzigaća jer navodno "nema podršku Kluba Srba". 

Na to se oglasio Mile Marčeta, srpski izaslnik u Domu naroda FBIH kazavši kako Klub Srba uopće ne postoji.

"Svi članovi tog kluba djeluju kao slobodni strijelci. Nikada se klub nije sastajao. Zašto Klub Srba, ako postoji, nije na vrijeme reagirao i kazao nismo za imenovanje Puzigaće za dopredsjedatelja Doma naroda, nego se to tek sad čini? Ne vidim razloga zašto Puzigaća uopće treba biti opozvan pred kraj mandata", rekao je Marčeta optuživši pri tom "sarajevsku čaršiju za politički revanšizam". 

Sjednica je u tijeku.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 02:34