StoryEditor

Dokumentarac o Sjevernoj Koreji uzburkao Dansku i Švedsku: ‘UN hitno mora dati odgovore!‘

Piše D  /  13.10.2020., 07:10h

Švedska i Danska su u ponedjeljak najavile da će se obratiti Ujedinjenim narodima nakon otkrića iz danskog dokumentarnog filma objavljenog u nedjelju, rezultat infiltriranja jednog bivšeg kuhara i jednog glumca u sjevernokorejske mreže tijekom deset godina.  

U priopćenju danski i švedski ministri vanjskih poslova navode da ih "duboko zabrinjava sadržaj dokumentarnog filma ‘Krtica‘ o aktivnostima povezanim s Narodnom Demokratskom Republikom Korejom".

"Odlučili smo zadužiti naše misije u Ujedinjenim narodima da upozore odbora za sankcije UN na taj dokumentarni film. Također ćemo postaviti to pitanje u UN-u", napisali su Jeppe Kofod i Ann Linde u zajedničkom priopćenju. Dokumentarac, koji su u nedjelju prikazali BBC i nordijske televizije, počiva na ulozi koju je gotovo desetljeće imao bivši danski kuhar u invalidskoj mirovini koji je htio pokazati da Pjongjang zaobilazi međunarodne sankcije.

Osnovao je danski ogranak Udruge prijateljstva s Korejom (KFA), pro-Pjongjangovska organizacije i tako zadobio povjerenje španjolskog čelnika udruge Alejandra Cao de Benosa.

Igrajući ulogu vjernog pobornika sjevernokorejskog režima, on je uz pomoć redatelja Mads Brüggera i jednog glumca koji je utjelovio bogatog beskrupuloznog poslovnog čovjeka uspio ponuditi sjevernokorejskim vlastima unosna ulaganja povezana s naoružanjem i trgovinom droge.

To je dovelo do potpisivanja lažnog ugovora o izgradnji podzemne tvornice oružja na jednom otoku u Ugandi, putem trostranog dogovora koji uključuje prodaju nafte preko jednog jordanskog poslovnog čovjeka.

Dokumentarac je dijelom snimljen skrivenom kamerom, ali i zahvaljujući bivšem kuharu koji snimanje objašnjava kao buduće propagandne video snimke o Sjevernoj Koreji. U filmu je prikazan i sjevernokorejski veleposlanik u Stockholmu koji odobrava plan izgradnje tvornice oružja.

Zapadni stručnjaci za sjevernokorejski režim su iznenađeni uspjehom podmetanja i krajnjim rizicima kojima su se izložili bivši kuhar Ulrich Larsen i glumac Jim Latrache-Qvortrup.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:56