StoryEditor
opći štrajk

Doktori u Konjicu posljednju plaću primili za srpanj: Sutra blokiraju magistralni put M-17

Piše desk  /  29.11.2021., 17:25h
Prije nepune dvije godine nazivali su ih herojima u bijelom i aplauzom nagrađivali njihovu požrtvovnost.

Zdravstveni radnici danas strahuju za egzistenciju, pored napornog i predanog rada u pandemiji. Doktori medicine i stomatologije Opće bolnice i Doma zdravlja u Konjicu, nezadovoljni zbog kašnjenja plata i blokada računa tih zdravstvenih ustanova, stupili su u petak u generalni štrajk.

O situaciji u Konjicu Kanal O je razgovarao s Irfanom Jazvinom, predsjednikom Osnovne organizacije nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic.

Doktori u Konjicu su posljednju platu primili za mjesec srpanj.

- Ova plaća što kasni trebala je biti za osmi mjesec. Ono što hoću da objasnim za javnost jeste da, kada dođe novi kolega da radi ili u Domu zdravlja ili Bolnici, mora odraditi tri mjeseca da bi primio tu prvu plaću. Plaće koje kasne, jedna je uzeta negdje 2012. godine a druga 2008. godine. Sada ako nam uzmu ovu, to će biti tri plaće koje zdravstveni radnici gube, pojašnjava Jazvin.

Generalni štrajk je najavljivan kroz izvjestan period. Jazvin kaže, nitko im se nije javio od nadležnih.

- Nikakvog pisanog dokumenta nije bilo. Bilo je nekih naznaka da bi moglo biti plate, ali nikakav oficijalni dokument nismo dobili. Tako da smo se mi odlučili krenuti u generalni štrajk. Sutra, ako se danas ne desi ništa, imat ćemo mirnu prosvjednu šetnju kroz Konjic, negdje oko 12 sati. Okupljanje će biti ispred bolnice i onda idemo kroz ulicu u koloni do trga Alije Izetbegovića, preko luke, uz minimalno 5 - 10 minuta blokade puta M-17 i ponovo se vraćamo u bolnicu, najavio je Jazvin.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 12:19