StoryEditor
migracije

Dok se u Bundestagu svađaju, većini migranata koji se iskrcavaju u Italiji cilj je Njemačka

Piše hina  /  22.09.2023., 16:43h

U Bundestagu se razvila rasprava oko smjernica njemačke useljeničke politike, pri čemu je oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU kritizirala saveznu vladu optužujući je za neučinkovitost u zaustavljanju nekontrolirane migracije izbjeglica.

Njemačka je postala kočnica u rješavanju migracijskog problema na razini EU-a, rekao je predstavnik Unije CDU/CSU Alexander Dobrindt obraćajući se Bundestagu.

Unija CDU/CSU je vladi predložila program pod nazivom Pakt za Njemačku u migracijskoj politici kako zaustaviti nereguliranu migraciju. Kako se navodi u programu, problem migracije bi mogao naštetiti jedinstvu njemačkog društva.

- Mi vam nudimo zajedničko rješavanje ove teme koja se u protivnome može razviti u veliki društveni sukob, rekao je Dobrindt.

Unija CDU/CSU traži mjere poput proširenja liste sigurnih zemalja, što bi olakšalo brže odbijanje zahtjeva za azilom, kao i uvođenje pograničnih kontrola na granici s Poljskom, Češkom i Švicarskom.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) odbacila je optužbe oporbe za neučinkovitost u pokušaju smanjenja broja ilegalnih migranata.

- Naše mjere pokazuju rezultate. Mi upravljamo migrantskim tokovima, rekla je Faeser.

Ona je i prijašnje zahtjeve bavarskog premijera Markusa Södera za uvođenjem gornje granice broja migranata odbacila i nazvala čistim populizmom.

- To je voda na mlin ekstremne desnice. Nema jednostavnih rješenja kad je u pitanju kontrola migracija, rekla je Faeser, objasnivši kako je nemoguće kontrolirati gornju granicu.

U Njemačkoj je u prvih osam mjeseci ove godine zahtjev za azilom podnijelo 202.000 migranata, što je gotovo ista brojka kao u cijeloj prošloj godini, pri čemu se ne računaju izbjeglice iz Ukrajine.

Sigurnosne službe procjenjuju kako je većini novopridošlih na talijanskom otoku Lampedusa proteklih dana glavni cilj Njemačka.

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 09:37