StoryEditor
bošnjačke političke opcije

Dok SDP i DF prijete uličnim nemirima zbog izmjena Izbornog zakona, HINA ih naziva „građanskim“ i „multietničkim strankama“

Piše desk  /  21.07.2022., 13:25h

Hina, tako, prenoseći izjave Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a BiH, bošnjačke političke opcije sa sjedištem u Sarajevu, piše o “građanskim strankama” premda, osim samo jednonacionalnog članstva te stranke, politike koje su vodili demantira takav ‘epitet’.

Otkako je u bh. medijima objavljen tek dio seta reformi Izbornog zakona BiH koje će, navodno, ovih dana nametnuti Christian Schmidt, visoki predstavnik, reakcije i histerija bošnjačkih stranaka te dijela javnosti u Sarajevu ne jenjavaju. Osim uobičajenih fraza i floskula kako Schmidtov prijedlog prema kojem bi se tek dijelom osiguralo da Hrvati biraju izaslanike u federalni Dom naroda iz onih županija u kojima ih ima više od 3%, za brojne je bošnjačke dužnosike je “nova podjela zemlje”, “podjela Bosne”, “uvod u treći entitet” i slično.

Hrvatska novinska izvještajna agencija (HINA) u svom je današnjem tekstu objavila kako su “građanske stranke u BiH najavile poduzimanje koraka nužnih da bi spriječile izmjene Izbornog zakona BiH”. Hina, tako, prenoseći izjave Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a BiH, bošnjačke političke opcije sa sjedištem u Sarajevu, piše o “građanskim strankama” premda, osim samo jednonacionalnog članstva te stranke, politike koje su vodili demantira takav ‘epitet’.

“U SDP-u kao i u drugim građanskim strankama smatraju kako moguće uvođenje minimalnog cenzusa od tri posto za delegiranje zastupnika iz deset županija u Dom naroda parlamenta Federacije BiH predstavlja ‘crvenu crtu koja se nikako ne smije prijeć’”, navodi se u Hininom izvještaju. Uz to, Hina ide korak dalje tvrdeći kako bi se Schmidtovim prijedlogom suzili izgledi za izbor zastupnika u Dom naroda s listi multietničkih stranaka.

Nermin Nikišić, predsjednik SDP-a, rekao je danas kako njegova stranka neće šutjeti i najavio borbu protiv nametanja ovakve odluke svim sredstvima “pa ako treba i na ulici”.

Na jednako ratoboran i agresivan način reagirale su sve stranke sa sjedišem u Sarajevu.

Zlatan Begić, zastupnik Demokratske fronte Željka Komšića u Paralmentu BiH rekao je da će se “DF svim svim silama boriti protiv najavjenih promjena izbornog zakona te će to činiti pred sudovima, u tijelima vlasti, na ulici a ako treba i pred OHR-om”.

"Molim vas da ne potcjenjujete gnjev poniženih", poručio je Begić visokom predstavniku.

Takve su izjave potaknule HNS da u četvrtak reagira konstatacijom kako je riječ o "poticanja na sukobe i prijetnje ratom" a sve s ciljem očuvanja statusa quo koji bi omogućio nastavak političkog nasilja nad Hrvatima kao konstitutivnog naroda na sljedećim izborima i time urušavanja Dejtonskog sporazuma.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:24