StoryEditor
ukrajinski predsjednik

Dok ruske granate padaju, Zelenski čeka status kandidata za EU: "To je naše svjetlo na kraju tunela"

Piše hina  /  22.06.2022., 20:27h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je pozdravio očekivanu ponudu Europske unije statusa kandidata za svoju ratom pogođenu zemlju dok su ruske snage gađale drugi najveći grad Ukrajine Harkiv i istočni Donbas.

Europski čelnici će na sastanku u Bruxellesu sutra formalno započeti dugi put Ukrajine ka članstvu u EU. Iako simboličan, ovaj potez pomoći će u podizanju morala ove države u kojoj je u zadnja četiri mjeseca ubijeno na tisuće ljudi, milijuni su razmješteni, a mnogi gradovi su sravnjeni sa zemljom.

"Ovo je naše svjetlo na kraju tunela"

Rat je imao velik utjecaj na svjetsko gospodarstvo, ali i na sigurnost Europe zbog porasta cijena plina, nafte i hrane. Europska unija zbog rata je odlučila smanjiti ovisnost o ruskim energentima, a Švedska i Finska zatražile su članstvo u NATO-u.

„Vjerujem da će svih 27 zemalja članica Europske unije poduprijeti naš status kandidata“, kazao je Zelenskij učenicima Munk škole za globalne poslove i javnu politiku u Torontu.

„Ovo je naše svijetlo na kraju tunela", dodao je.

Rusi danas ubili 20 ljudi u Harkivu, traju žestoke borbe za Severodonjeck 

No, Zelenskij se za sada suočava s većim problemima od zadovoljenja standarda Unije vezanih uz korupciju i reformu državne administracije, s obzirom na to da njegovim vojnim snagama zbog žestokih borbi u Donbasu ponestaje streljiva.

Ruske vojne snage granatirale su danas drugi najveći grad Ukrajine Harkiv i okolicu i pritom ubile najmanje dvadeset ljudi, što je, po Kijevu, pokušaj da ih natjeraju na povlačenje snaga s glavnog bojišta zbog zaštite civila.

Iz Rusije tvrde da su na glavnoj bojišnici u Severodonjecku ukrajinske snage opkoljene od prošlog tjedna, ali iz snimaka neovisnog novinara jasno je da bitka još nije završena jer ukrajinskim trupama pojačanja još pristižu gumenjacima preko rijeke.

Dnevnik.ba

27. lipanj 2022 23:50